Imatge de l'actor Elijah Wood interpretant el hobbit Frodo en una escena d'"El senyor dels anells". (Foto: Reuters)
Imatge de l'actor Elijah Wood interpretant el hobbit Frodo en una escena d'"El senyor dels anells". (Foto: Reuters)
Sídney

Nova Zelanda es manifesta per no perdre el rodatge d'"El Hobbit"

Nova Zelanda no vol perdre el rodatge d'"El Hobbit". Milers de novazelandesos han sortit al carrer per convèncer el cineasta Peter Jackson i la productora Warner Bros que no s'enduguin el rodatge d'"El Hobbit" a un altre país després d'una polèmica amb un sindicat d'actors. La protesta es va convocar per coincidir amb l'arribada de tres executius de la productora Warner Bros, que negociaran amb l'executiu neozelandès en un últim intent per retenir el rodatge a Nova Zelanda. La retirada del projecte suposaria una pèrdua devastadora per la indústria del cine de Nova Zelanda, un negoci que mou 1.600 milions d'euros a l'any.

Actualitzat
"We love hobbits" ("Estimem els hobbits") era l'eslògan més repetit a les pancartes dels entre 2.000 i 3.000 manifestants que a Nova Zelanda han sortit al carrer per exigir que el rodatge d'"El Hobbit" es quedi al país. La preqüela d'"El Senyor dels Anells", que ha de dirigir Peter Jackson, corre el risc d'abandonar la terra on es va rodar la famosa trilogia per una polèmica amb la filial neozelandesa d'un sindicat d'actors australià.

El conflicte amb el sindicat d'actors

El conflicte va començar quan el sindicat d'actors NZ Equity va demanar un boicot internacional al rodatge del film quan es negociaven unes condicions laborals mínimes amb Warner Bros. Els actors d'Equity volien que se'ls tractés com empleats de la productora i no com a autònoms o contractats locals.

"Aquí és on va néixer la Terra Mitjana i aquí és on hauria de quedar-se", ha dit el productor i director Peter Jackson a través d'un comunicat que ha estat enviat ràpidament a Wellington i a Auckland, Hamilton, Queenstown i Matamata, totes les localitats on estava previst que es fes el rodatge.

Un negoci milionari

Jackson insisteix que el rodatge d'"El Hobbit" seria "devastadora" per la indústria cinematogràfica del seu país. Però Warner Bros ha advertit que ja està buscant localitzacions alternatives a Escòcia o Canadà per a les dues pel·lícules que té previstes d'"El Hobbit", amb una inversió de 355 milions de d'euros.

Campanya per retenir el rodatge

Per salvar la producció, el primer ministre neozelandès ha indicat que està disposat a modificar les lleis per aclarir que els actors novazelandesos estiguin vinculats a contractistes independents i no a Warner Bros. Mentrestant, tant el sindicat que va originar la polèmica com el Consell de Sindicats de Nova Zelanda han assegurat que no es produirà cap interferència amb "El Hobbit".

Martin Freeman, Bilbo

Tot plegat, quan s'acaba de confirmar que la producció comptarà amb l'actor britànic Martin Freeman, que interpretarà al protagonista, Bilbo Baggins, i de Richard Armitage, que assumirà el paper de Thorin Oakenshield.
Anar al contingut