Veïns de Nova York al voltant d'una foguera
Veïns de Nova York al voltant d'una foguera (Reuters)
Nova York

Nova York ha de reallotjar 40.000 de persones enmig de l'onada de fred

Nova York haurà de reallotjar a desenes de milers de damnificats després del pas de l'huracà "Sandy". Amb manca de calefacció o d'habitatge i enmig d'una onada de fred, la greu situació suposa un enorme repte que complica encara més la ja difícil tasca de les autoritats.

RedaccióActualitzat
Entre 30.000 i 40.000 persones necessiten urgentment un sostre davant l'onada de fred, segons ha anunciat l'alcalde novaiorquès, Michael Bloomberg, en una roda de premsa juntament amb el governador d'aquest estat del nord-est d'EUA, Andrew Cuomo.

A més, els problemes en el subministrament de gasolina, combustible necessari per als generadors d'electricitat dels quals depenen milers d'habitatges, no s'han solucionat totalment.

Uns 121.000 abonats de la ciutat segueixen sense energia elèctrica a la ciutat; 80.000 als barris de Queens i Staten Island, els més afectats, mentre que en el conjunt de l'estat de Nova York són més de 700.000 els clients sense llum set dies després del pas de la supertempesta.

Bloomberg ha explicat que, al contrari que a les zones de l'interior de l'estat de Nova York, on n'hi ha prou de recuperar l'estesa elèctrica derrocada per arbres o branques caiguts, la situació en la costa, tant de la ciutat com de Long Island, és molt pitjor.

"A la costa, la infraestructura està destruïda. Coses que costa mesos construir estan destruïdes"
, ha lamentat l'alcalde, qui ha afegit que molts dels habitatges no seran habitables en un futur immediat.

Fa unes quantes nits que les temperatures han caigut per sota dels zero graus centígrads a causa de la sensació tèrmica del vent i en les pròximes nits serà encara pitjor.
Bloomberg ha advertit que les persones sense calefacció corren el perill de patir hipotèrmia i morir. "Fa massa fred per dormir fora", ha lamentat una àvia de la zona de Waterside (Manhattan).

Les autoritats han organitzat una xarxa d'edificis amb calefacció on aquells que ho necessitin puguin estar calentes, dia i nit. Per al trasllat hi haurà una flota d'autobusos. S'estan explorant "totes les opcions" per allotjar aquestes persones, ha explicat Bloomberg, tant a curt com a llarg termini. "Ningú aconsegueix allotjar tot aquest nombre de persones de la nit al dia. Suposa un autèntic repte", ha recalcat. I el governador Cuomo ha afirmat que "tenim un enorme problema d'habitatge".

Per dimecres i dijous es preveuen pluges, fins i tot alguns flocs de neu, com a part d'una tempesta hivernal que també podria causar lleugeres inundacions a les zones costaneres.

Els veïns de Staten Island, el menys poblat de Nova York, però on s'han registrat la majoria de les víctimes mortals (22 d'un total de 40 a la ciutat) es lamenten que s'han oblidat d'ells. "Staten Island és un barri oblidat. El que fem és autosupervivència. Els meus fills van haver de rescatar uns nadons", ha declarat al canal local de televisió NY1 una resident de la zona de New Dorp.

Solidaritat és el que mostren també milers de voluntaris, novaiorquesos o de fora de la ciutat. Fins i tot d'altres estats que han arribat a les zones més danyades per portar subministraments o per participar en les tasques de distribució d'ajuda o d'auxili a ancians o minusvàlids que no poden sortir de les seves cases. Autoritats, organitzacions benèfiques i particulars han distribuït mantes i roba d'abric, però no és suficient davant les grans necessitats, agreujades pel fred.

El governador Cuomo ha anunciat que 850 soldats més i 250 vehicles d'unitats de la Guàrdia Nacional dels estats de Pennsilvània, Ohio, Delaware i Massachusetts s'han incorporart a les tasques de distribució d'aliments i aigües, així com donar suport a a la policia i els bombers de la ciutat.

Anar al contingut