Íngrid Icra, operada amb la tècnica que connecta el sistema limfàtic i el venós
Íngrid Icra, operada amb la tècnica que connecta el sistema limfàtic i el venós
Barcelona

Nova tècnica per prevenir la inflamació del braç en operades de càncer de mama

L'anomenat "limfedema" ja té solució i millora la qualitat de vida de les pacients

RedaccióActualitzat

Una innovadora tècnica permet prevenir una de les seqüeles més molestes del càncer de mama: la inflamació del braç. També és útil per a les pacients que ja en tenen, perquè milloren molt. Consisteix a connectar el sistema limfàtic amb el sanguini.

A moltes de les dones que tenen un càncer de mama, entre un 9 i un 40 per cent, després d'extirpar-los els ganglis de l'aixella, se'ls inflama molt el braç perquè se'ls talla el sistema limfàtic. És el cas de Mari Àngels Miralpeix.

"Fa 25 anys que em van operar i al cap de l'any ja va començar a inflar-se'm el braç."


També va tenir seqüeles Íngrid Icra.

"En el meu cas era, no tant limfedema, però sí molt dolor. O sigui, el líquid s'acumulava i em provocava un dolor constant, tot el dia."

Per tractar el limfedema, a l'Íngrid, fa dos anys, la van operar a l'Hospital de Sant Pau amb una tècnica innovadora que connecta el sistema limfàtic amb el sistema venós, i li ha canviat la vida.

"Potser el més important de tot és que no tinc dolor."

 

♦ La taxa de mortalitat per càncer de mama disminueix un 2,6% cada any

 

Aquesta intervenció quirúrgica també s'ha fet de manera preventiva a Sant Joan de Déu a 30 pacients en el mateix moment de fer la reconstrucció de la mama. Segons Jaume Masià, director Servei Mancomunat Cirurgia Plàstica Hospital Sant Pau, ha estat tot un èxit.

"Cap d'aquestes pacients ha desenvolupat el limfedema. Això vol dir que són tècniques que són eficients i que a poc a poc anirem estenent més."

De totes les pacients que reben a l'Hospital de Sant Pau amb limfedema, més de la meitat, un 70 per cent, ja poden obtenir resultats satisfactoris amb l'aplicació d'aquestes noves tècniques.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut