Brussel·les

Nova reunió dels ministres de Finances europeus per coordinar-se contra els especuladors

Els ministres de Finances de la Unió Europea es tornen a reunir a Brussel·les. És una trobada per continuar treballant per a l'estabilitat de l'euro, però també per tancar ferides i coordinar-se contra els especuladors. Sobre la taula hi ha una proposta per sumar-se a la iniciativa alemanya de prohibir certes operacions especulatives amb les vendes en curt. Una proposta que el govern de la cancellera Angela Merkel va prendre de manera unilateral i que ha provocat un cert malestar entre els socis europeus. La líder alemanya demana ara que la mesura s'adopti arreu de la Unió i proposa la creació d'una agència d'avaluació de riscos europea i un nou impost internacional sobre la banca.

Actualitzat
Els ministres d'Economia de la Unió Europea es tornen a reunir avui per assegurar l'euro. S'espera una trobada tensa i de pocs resultats. Sobre la taula hi ha dos grans temes: endurir les sancions a l'endeutament i controlar l'especulació. Els dos els proposa Alemanya, que arriba a la reunió en el punt de mira de les crítiques per actuar pel seu compte sense coordinar-se amb la resta dels Vint-i-set.

Alemanya proposa endurir les sancions contra els països que superin els límits de dèficit i de deute que marca el Pacte d'Estabilitat i Creixement (PEC). L'objectiu és evitar que es repeteixi una crisi com la de Grècia. Aquests càstigs són la contrapartida que exigeix la cancellera alemanya, Angela Merkel, per acceptar la creació d'un fons de rescat de 750.000 milions d'euros. Aquest fons serviria per ajudar els països de l'eurozona amb problemes per refinançar el seu deute.

Berlín reclama que tots els països de la zona euro es comprometin a traslladar a les seves legislacions nacionals les regles del Pacte d'Estabilitat. També pretén que es castigui els estats que no respectin el pacte amb la congelació de les ajudes europees i, en els casos més greus, amb la suspensió durant un any del dret de vot en els Consells de Ministres de la UE. Alemanya també proposa un procediment de fallida controlada per als països amb més problemes. Algunes d'aquestes mesures exigirien un canvi dels tractats.

El Pacte d'Estabilitat ja preveu l'aplicació de sancions. De fet, el 2003 es van estar a punt d'aplicar a Alemanya i França, però els dos van paralitzar el procés i van forçar una reforma del pacte per flexibilitzar-lo.

Coordinar la descoordinació

La reunió dels ministres d'Economia vol també augmentar la coordinació entre tots els socis de l'euro. Curiosament, però, la tensió s'ha instal·lat en la trobada després de les mesures unilaterals del govern alemany de prohibir determinades operacions especulatives amb accions i amb bons sense haver avisat la resta de socis.

La decisió alemanya contra l'especulació amb les vendes en curt no ha agradat als ministres europeus. La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha estat una de les veus crítiques i ha reclamat "aclarir entre els ministres europeus com treballarem a partir d'ara perquè les decisions siguin compartides en tot allò que ens pugui afectar a tots".
Anar al contingut