Londres

Nova protesta dels estudiants britànics contra l'augment de les matrícules universitàries

Milers d'estudiants britànics han tornat a sortir al carrer aquest dimarts en protesta per l'augment de les matrícules universitàries i l'encariment de l'educació pública al Regne Unit. Aquesta és la tercera jornada de protestes que du a terme la comunitat universitària aquest novembre.

Actualitzat
L'increment del preu de les matrícules universitàries s'està convertint en el principal maldecap de la coalició de govern a la Gran Bretanya. Els liberaldemòcrates de Nick Clegg van prometre durant la campanya electoral que votarien en contra de qualsevol augment de les taxes, però finalment es van fer enrere i van votar el pla d'austeritat presentat pel primer ministre, David Cameron.

Per tal que no sembli que renuncien als seus principis, el Partit Liberaldemòcrata està debatent la possibilitat d'abstenir-se en la votació, que es preveu que se celebri abans de Nadal. El ministre d'Empreses, Vince Cable, que també és el responsable de les taxes universitàries, s'ha mostrat obert a una abstenció si la resta de diputats del seu partit decideixen fer el mateix.

Mentrestant, però, les protestes dels estudiants continuen. Per uns carrers de Londres amb temperatures sota zero, milers de manifestants han protestat fins a Trafalgar Square, on han quedat envoltats per un cordó policial. El líder de la Unió Nacional d'Estudiants, Aaron Porter, ha qualificat de "traïció" l'acceptació de la retallada per part dels liberaldemòcrates i ha dit que és "desesperadament decebedor per aquells que van dipositar-hi les seves esperances per aconseguir una política diferent".

A banda de Londres, la principal protesta ha tingut lloc a Birmingham, on una trentena de manifestants han ocupat les oficines de l'Ajuntament. També hi ha hagut mobilitzacions d'estudiants a Bristol, Edimburg, Leeds, Liverpool, Manchester i Sheffield.

Aquesta és la tercera protesta multitudinària del mes, després de la del dia 11, que va acabar amb incidents davant la seu del Partit Conservador, i la de la setmana passada, que ja va estar envoltada d'un fort dispositiu policial. A diferència de les dues anteriors, que van acabar amb catorze i dotze ferits, respectivament, i diversos detinguts, en aquest cas la violència ha estat mínima.



NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut