Nova llei de les hipoteques: els bancs pagaran el notari, i el client, la taxació

Actualitzat

Acord al Congrés dels Diputats perquè les despeses notarials relacionades amb la hipoteca les paguin també els bancs. Són els costos de gestoria, notaria i registre.

La comissió que treballa en el redactat definitiu de la llei hipotecària s'ha reunit aquest dimarts i ha arribat a l'acord d'incloure en el redactat l'obligació dels bancs de pagar les despeses de la notaria i altres costos relacionats amb la hipoteca.

Segons unes fonts, també hi hauria consens per fer recaure en el client el cost de la taxació i les còpies addicionals que demani de l'escriptura.

A la sortida de la reunió, però, el representant de Podem ja ha avisat que no està d'acord a atribuir als clients el pagament de la taxació, i reclama que aquest cost també l'assumeixin els bancs. Els grups polítics es tornaran a reunir la setmana que ve.


Detalls de la llei

Els notaris faran un qüestionari, sense cap cost, al prestatari per assegurar-se que entén totes les clàusules del contracte.

La nova llei hipotecària deixa clar que l'entitat financera pagarà la primera còpia d'escriptures del notari i el client, les que sol·liciti, mentre que les despeses registrals també aniran a càrrec del banc i el prestatari abonarà les despeses de taxació, ja que ho podrà escollir lliurement.

De tota manera, queden per acordar altres temes de rellevància com les comissions per amortització anticipada, els interessos de demora o la clàusula de venciment anticipat d'una hipoteca.

Els partits polítics també hauran de decidir sobre l'entrada en vigor de la norma, ja que el sector financer demana que hi hagi un marge de 6 mesos davant dels 15 dies que proposa el projecte de llei. El text definitiu de la nova llei hipotecària es tancarà la setmana que ve.

La llei hipotecària, que és una transposició d'una directiva europea, pretén donar més protecció al consumidor i impulsar la transparència en la concessió d'hipoteques.

De fet, Espanya ja fa temps que hauria hagut d'adaptar la norma a les directives europees, després d'unes sentències en contra del Tribunal Europeu de Justícia. Per això, els partits polítics han consensuat que els taxadors poden ser independents, persones físiques i jurídiques.

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipoteques
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut