El doctor Antoni Torres ha liderat l'estudi
El doctor Antoni Torres ha liderat l'estudi

Nova combinació d'antibiòtics per tractar les pneumònies hospitalàries

Permetrà fer front al problema de la resistència

Xavier DuranActualitzat

Un nou antibiòtic ha demostrat una elevada eficàcia per tractar les pneumònies hospitalàries, la segona infecció més comuna en els centres sanitaris. L'estudi, publicat a la revista "The Lancet Infectious Diseases" i l'ha dirigit Antoni Torres, Cap de la Unitat de Vigilància Intensiva Respiratòria (UVIR) de l'Hospital Clínic i de l'equip Investigació aplicada en malalties respiratòries infeccioses, malalt crític i càncer de pulmó de l'IDIBAPS.

Els investigadors van dur a terme un assaig clínic per esbrinar si un nou antibiòtic, la ceftazimida-avibactam, era tan eficaç com el tractament estàndard actual amb carbapenem. Hi van participar 879 pacients de 136 centres de 23 països. Els resultats demostren que aquesta combinació d'antibiòtics és tan efectiva com el carbapenem. Això proporciona una alternativa al tractament actual i així resoldre els problemes de multiresistència que generen diversos bacteris.

La pneumònia intrahospitalària és la segona infecció més comuna entre les anomenades nosocomials, és a dir, les que es produeixen dintre de centres hospitalaris. També és la causa principal de mort per aquest tipus d'infeccions en pacients crítics. Es produeixen entre 5 i 20 casos per cada 1.000 admissions hospitalàries i les taxes més altes corresponen a pacients immunodeprimits, quirúrgics o ancians.

Segons el doctor Torres,

"Aquest estudi obre la porta a la utilització d'una nova combinació d'antibiòtics per tractar pneumònies intrahospitalàries, com l'associada a la ventilació mecànica, i permet reservar el carbapenem per no crear multiresistències."

"La nova combinació ceftazimida-avibactam és el primer antibiòtic nou que resol de forma eficaç aquests problemes", conclou Antoni Torres.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut