Madrid

Garzón: "No crec que el rei sàpiga encara què farà a partir de dijous a la nit"

El rei continuarà dimecres els contactes amb els líders polítics, però el PP ja ha dit que descarta presentar-se a la investidura si Rajoy no té prou suport

RedaccióActualitzat

El rei Felip VI continuarà aquest dimecres els contactes amb els líders polítics per explorar les possibilitats d'encarregar la formació de govern. Durant la curta legislatura passada, de mig any, ho va intentar tres cops sense resultat. Ara la situació es presenta incerta, perquè Mariano Rajoy -el candidat del PP a la reelecció- diu que no acceptarà l'encàrrec si no té la seguretat que rebrà el suport parlamentari de les altres forces.

Aquest dimarts, tant el líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, com el diputat de Nova Canàries Pedro Quevedo, han vist al rei "més preocupat" que en l'anterior ronda de consultes. Garzón, que ha estat l'últim de reunir-se amb el monarca en la primera jornada de reunions, creu que ni el monarca sap què pot passar.

"No crec que sàpiga encara què farà a partir del dijous a la nit. Crec que encara hi ha temps suficient perquè el Partit Socialista, el Partit Popular i Ciutadans continuïn jugant al pòquer i potser dijous a la nit tenim una resposta, o potser no. Però a mi m'ha fet la impressió que el ciutadà Felip de Borbó tenia la mateixa informació que podia tenir cadascú de nosaltres."

Fonts del PP veuen molt difícil que el debat d'investidura pugui ser la setmana que ve tot i que també afirmen que Mariano Rajoy està treballant en un discurs per a l'ocasió.

Des de Nova Canàries, Pedro Quevedo ha avançat que la seva formació dirà "no" al candidat del PP, Mariano Rajoy, i ha insistit que la seva opció per presidir el govern espanyol continua sent el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Aquest dimecres, el rei reprendrà els contactes. Rebrà Francesc Homs, del PDC, i Xavier Domènech, d'En Comú Podem. I dijous, Felip VI es reunirà amb Albert Rivera, Pablo Iglesias, Pedro Sánchez i Mariano Rajoy.

Si Rajoy no ha aconseguit prou suport, rebutjarà sotmetre's a la sessió d'investidura. Llavors, s'obriria un període de reflexió política. Els partits, però, coincideixen que no volen unes terceres eleccions.

Rafael Hernando, portaveu del PP al Congrés, argumenta la posició del seu partit en el cas que no rebi prou suport:

"Seria absurd anar a una investidura si no es tenen els vots suficients per ser investit. Va ser el que va passar en la legislatura passada i això va portar a la frustració i a la convocatòria d'unes eleccions. En aquest sentit, aquest camí no és l'aconsellable en aquests moments."

De moment, des de Ciutadans no cedeixen. La líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, ha insistit que la formació taronja, com a molt, s'abstindrà a la segona votació, i demana responsabilitat al PSOE.

"El Partit Socialista no podrà continuar amagant-se, no podrà carregar la responsabilitat als altres. El Partit Socialista ha de decidir si vol fer una abstenció tècnica, com Ciutadans, o vol portar aquest país a unes terceres eleccions."

Des del PDC, Francesc Homs intenta passar pàgina a la polèmica per la votació de la mesa del Congrés, la setmana passada. Assegura novament que la seva formació no ha pactat ni tampoc pactarà amb el PP i no descarta unes terceres eleccions. Homs, a més a més, fuig del principal desig dels socialistes: que siguin els nacionalistes catalans i bascos els que acabin tenint el mal de ventre d'investir Rajoy.

Pablo Iglesias també ha sortit d'escena, tot esperant un pràcticament impossible govern d'esquerres alternatiu. La convocatoria d'unes terceres eleccions comença a no semblar una quimera.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut