Un camió retira un dels tres contenidors que uns encaputxats van cremar a Bilbao. (Foto: EFE)
Un camió retira un dels tres contenidors que uns encaputxats van cremar a Bilbao. (Foto: EFE)
Bilbao

Nous episodis de "kale borroka" tornen a sacsejar el País Basc

Des de dimarts passat hi hagut nous episodis de violència urbana al País Basc. Uns encaputxats han fet pintades a favor d'ETA i han calat foc a uns contenidors a Bilbao. Tot fa pensar que aquestes accions de "kale borroka" estan relacionades amb la vaga de fam d'uns presos d'ETA per protestar pel seu règim d'aïllament.

RedaccióActualitzat

La "kale borroka" ha tornat al País Basc. En les últimes 48 hores grups d'encaputxats han protagonitzat diferents atacs a la zona de Bilbao. El rebrot d'aquesta violència, atribuïda a l'esquerra abertzale, podria estar relacionat amb la vaga de fam que han portat a terme els reclusos d'ETA a la presó de Sevilla-2 contra el règim d'aïllament que tenen.

L'últim atac es va registrar la nit passada al barri de Santutxu, a Bilbao, on tres encaputxats van calar foc a tres contenidors i van fugir. Aquest dimarts, també a la capital biscaïna, es van cremar contenidors, van llançar pintura vermella contra una seu del PP i un jove el van detenir quan feia pintades a favor dels presos d'ETA.

El portaveu de Sortu, Pernando Barrena, es desvincula d'aquests actes: "Segons el nostre paper es tracta d'accions que estan fora de temps i de lloc. L'esquerra abertzale no les comparteix en absolut. A nosaltres, més que uns contenidors de plàstic ens preocupen molt més els drets de les persones, en aquest cas els drets dels presos polítics bascos en vaga de fam a la presó Sevilla-2". Els presos d'aquest centre penitenciari han acabat aquest dijous la vaga de fam que van començar setmanes enrere per denunciar la seva incomunicació.

Els socialistes bascos, a través del seu secretari de Coordinació, Rodolfo Ares, han condemnat la reaparició de la "kale borroka" i han advertit que no poden "tolerar de cap manera atacs d'aquesta mena, encara que siguin esporàdics o de menor intensitat". "La violència no es pot banalitzar a Euskadi", ha afirmat l'exconseller d'Interior basc.

 

Anar al contingut