Iran

Nous aldarulls a l'Iran en unes protestes amenaçades per la policia de Khamenei

La convulsió continua a l'Iran. Un miler de persones s'han concentrat aquest dilluns a la tarda en una plaça del centre de Teheran per protestar contra els resultats dels comicis que consideren un frau i homenatjar les víctimes dels enfrontaments amb la policia. Segons alguns testimonis, més de dos mil efectius policials han actuat per reprimir la marxa i han llançat gasos lacrimògens per dispersar els manifestants. La protesta s'ha fet el mateix dia que el Consell de Guardians de l'Iran ha reconegut que hi va haver tres milions més de vots que de votants. Els Guardians de la Revolució, un cos de seguretat que depèn de l'aiatol·là Ali Khamenei, ha promès per primer cop reprimir amb força les protestes.

Actualitzat
Un miler d'opositors han protestat un dia més al centre de Teheran pels resultats electorals que van proclamar vencedor el president conservador, Mahmud Ahmadinejad, i que consideren fraudulents. La marxa també ha volgut retre homenatge a les víctimes dels enfrontaments que ha viscut l'Iran, com ara una jove assassinada a trets aquest cap de setmana, Neda, que ja s'ha convertit en un símbol dels opositors al règim.

La protesta s'ha fet també amb l'encesa d'espelmes en record de les víctimes just el mateix dia que el Consell de Guardians ha confirmat irregularitats en els comicis, en què s'han detectat més de tres milions de votants que no estaven censats. Tot i així asseguren que això no influiria en els resultats.

El cos dels Guardians de la Revolució, que depèn directament de l'aiatol·là Ali Khamenei, havia advertit que reprimiria amb força les protestes dels sectors reformistes. És el primer cop des del començament de les marxes que el cos de Khamenei fa aquesta amenaça.

Mentrestant, l'executiu accentua la censura i denuncia un altre cop la ingerència occidental, dels Estats Units i del Regne Unit, i simpatitzants del sector oficialista han convocat per dimarts una concentració davant l'ambaixada britànica. Paral·lelament, dues ambaixades europees han anunciat que tenen la intenció d'obrir les delegacions diplomàtiques per atendre els ferits i alguns països han desaconsellat viatjar a l'Iran en cas que no sigui imprescindible.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut