Corunya

Nou vaixell d'Open Arms per salvar vides de refugiats al Mediterrani

Ha estat una donació d'una naviliera basca i durant sis mesos s'hi ha fet la remodelació necessària per a les feines de rescat humanitari

Actualitzat

L'ONG catalana Proactiva Open Arms acaba d'anunciar que disposa d'un nou vaixell. Es tracta d'un remolcador d'altura rebatejat amb el mateix nom de l'ONG que aviat salparà cap a aigües del Mediterrani central per reforçar les tasques de rescat al nord de les costes de Líbia.

Els hi ha cedit la naviliera basca Ibaizábal i fins fa poc era un remolcador dedicat a tasques de salvament en alta mar. De fet, durant més de 40 anys ha rescatat embarcacions que necessitaven assistència. Ara, comença una nova etapa: anirà al Mediterrani central, on, juntament amb el Golfo Azzurro, es dedicarà a auxiliar persones en risc de naufragi.

Andreu Rulan és cap de flota i explica que els refugiats arriben cada cop més en una situació molt lamentable.

"Hem notat que aquest any arriben pitjor. Les dones venen destrossades, violades, agredides de totes les maneres... Els homes venen a vegades fins i tot amb trets. Intentant defensar-les, disparen contra ells, els torturen, etc."

Han calgut 6 mesos i 600.000 euros per readaptar la nau per la seva nova feina. Diumenge ja salpen cap a Malta i d'allà a aigües internacionals al nord de les costes de Líbia, on des de fa un any ja han salvat la vida a més de 20.000 persones.

♦ El Vaticà vol pujar a l'Open Arms per comprovar com es rescaten migrants al Mediterrani

Adaptat a la tasca de rescat humanitari

A més de renovar el sistema elèctric per adaptar-lo a la navegació d'altura, calia adaptar la nau amb tot el necessari perquè la tripulació de Proactiva Open Arms pugui fer les feines de vigilància i salvament humanitari al Mediterrani Central.

S'han incorporat, per exemple, dues llanxes pneumàtiques de rescat, amb les quals faran les aproximacions a les embarcacions que trobin a la deriva, sobrecarregades de persones que fugen de Líbia.

 

Així, de cara a l'ús de la tripulació i els voluntaris de Proactiva Open Arms, però també de les persones que poden arribar a rescatar, s'han habilitat lavabos, un menjador, les cabines, la infermeria, i s'ha preparat a la coberta un espai de més de 100 m2 per donar acollida a fins a 400 persones, en cas de necessitat.

A més, s'ha renovat el paviment, el sostre, la il·luminació i la cuina per millorar l'habitabilitat i s'han condicionat els sistemes per treballar durant l'estiu en aquelles latituds.

♦ La crònica del rescat més gran de Proactiva Open Arms al Mediterrani

Després de la incorporació del veler Astral, va arribar el Golfo Azzurro, un antic pesquer que és de lloguer, ara, amb la incorporació d'aquest remolcador, l'Open Arms, a la flota humanitària de l'ONG, es reforça la seva capacitat d'actuació a les aigües internacionals del Mediterrani.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut