La cèl·lula fabricada a Kaneka Corporation
La cèl·lula fabricada a Kaneka Corporation

Nou rècord mundial d'una cèl·lula solar per produir electricitat

Investigadors japonesos superen el 26% i obren la porta a plaques solars més eficients i barates

Xavier DuranActualitzat

Per primer cop, l'eficiència d'una cèl·lula solar de silici, és a dir, el percentatge de llum solar que transforma en electricitat, ha superat el 26%. Ho ha aconseguit un equip de l'empresa japonesa Kaneka Corporation, d'Osaka, liderat per Kunta Yoshikawa. Publiquen els resultats aquest dilluns a la revista "Nature Energy".

Concretament, la cèl·lula que han fabricat els investigadors japonesos té una eficiència del 26,3%. Això significa un 2,7% més que l'anterior rècord, de 25,6%. L'equip de Yoshikawa també assenyala en l'article que deprés d'haver-lo enviat a la revista van assolir una eficiència encara més elevada, del 26,6%.

L'energia solar fotovoltaica es basa en la conversió de la llum solar en electricitat. És diferent de l'energia solar tèrmica, utilitzada per escalfar aigua per a ús sanitari o per a calefacció. Es calcula que a mitjans de segle proprocionaria el 20% de tota la demanda d'energia primària, però actualment només en produeix l'1%. Els preus de les plaques sí que han baixat de forma espectacular: un 80% des del 2007.

Per a això, però, cal que la conversió en corrent elèctric sigui tan elevada com es pugui. Els investigadors han utilitzat processos compatibles amb la fabricaicó industrial de les cèl·lules, però encara falta molta feina per poder-les acoblar en plaques solars comercials.

La cèl·lula que han fabricat té 180,4 centímetres quadrats de superfície i no només és més eficient en la converió d'electricitat, sinó que també capta més radiació. A l'article, l'equip japonès també descriu un sistema per augmentar més l'eficiència i assolir el límit teòric de les plaques de silici, que és del 29,1%. És possible que altres materials puguin proporcionar, en el futur, conversions més elevades amb menys cost. precisament a la mateixa revista un equip nord-americà explica els progressos assolits amb perovskita, un mineral format per òxid de calci i de titani.  

 

Anar al contingut