La Pobla de Segur

Nou noies baixen per primer cop les falles a la Pobla de Segur

El canvi de rol de les dones dins la festa fa que puguin ser o bé fallaires o bé les pubilles que rebien, com fins ara, els homes amb la falla

Actualitzat

Aquest any, per primera vegada, les dones han pogut portar falles al Pirineu. Han estat 9 noies que ho han fet a la tradicional baixada de falles de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà. S'han vestit amb camisa blanca i faixa vermella i, amb la torxa encesa al coll, han baixat, tal com sempre ho havien fet els homes, del cim de la muntanya fins a la Pobla.

Aquestes joves van reclamar poder baixar falles i poder canviar el rol de la dona dins de la festa, diu una d'elles, la Clàudia Plana. Un dels principals reptes per a l'Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur en debatre la proposta d'incorporar les dones a la festa va ser com mantenir l'estètica, i es va acordar que totes les persones que baixen falles, fossin homes o dones, anirien vestits de fallaires i les pubilles que els esperen a l'arribada al poble, de catalanes.

Així, aquest any s'han vist pubilles i fallaires juntes en processó fins a l'església, per fer l'ofrena a la mare de Déu de la Ribera. Una altra de les noies que enguany s'ha estrenat en aquest paper, l'Alba Alegret, ha explicat que a ella l'esperava la seva cosina amb el vestit tradicional català.

 

Aquest cap de setmana han arrencat les tradicionals Festes de Falles al Pirineu. Després de Durro i Senet, aquest diumenge ho han celebrat a la Pobla de Segur, dins la festivitat de la Mare de Déu de la Ribera.

La festa, declarada fa tres anys Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, igual que la resta de falles del Pirineu, ha comptat amb 150 parelles de fallaire i pubilla.

Les joves que s'han incorporat aquest any a la baixada de falles han participat en tot el procés de la seva confecció i han indicat que han rebut tota l'ajuda que han necessitat per fer la torxa. De fet, això és el que volien viure les joves, diu l'Alba Alegret: volien fer de fallaires a la festa.

"Per mi la festa ha sigut diferent, l'he viscut de manera diferent. Ni millor ni pitjor, és tot una altra cosa. El fet de començar dues setmanes abans, d'anar a buscar la teia, anant a buscar pals, després baixant a fer falla i tot, per mi hi ha hagut un punt de sentir la festa abans i això ha sigut molt bonic."

Lluís Macaya, de l'Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur, ha explicat que les falles són una festa de tot el poble i que l'objectiu és que hi participi tothom i s'hi senti còmode. Per aquesta raó, s'ha optat per acollir les noies en aquest paper. El 31 de març els socis ho van aprovar per majoria.

 

Llaços grocs a les falles

Alguns dels fallaires de la Pobla de Segur han portat llaços grocs penjats a la teia per reclamar la "llibertat dels presos polítics".

La festa de les falles de la Pobla de Segur és una tradició que es fa en honor de la Mare de Déu de la Ribera, patrona de la localitat. Els fallaires han començat a baixar des de la muntanya de Santa Magdalena quan s'ha fet fosc. En arribar al poble, les pubilles els esperaven amb un ram de flors i un glopet de vi. A continuació, en parelles, han recorregut els carrers de la Pobla fins a la plaça de la Pedrera, on han llançat la torxa a la foguera.

 

Les falles de La Pobla són diferents de les d'altres llocs del Pirineu, però en mantenen l'essència. El mànec és de fusta d'avellaner verda, recollida dels boscos humits de la Vall Fosca. La teia que crema és de pi sec, de soques caigudes de la reserva de Boumort. I la fusta es modela, i s'aferra amb claus i fil ferro a la branca d'avellaner.

Una tradició del culte al foc purificador del solstici d'estiu que s'escamparà per tot el Pirineu fins al 20 de juliol.

ARXIVAT A:
Cultura popularFeminisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut