Ryan Christopher Fogle, detingut a Moscou per espia.
Ryan Christopher Fogle, detingut a Moscou per espia.
Moscou

Nou escàndol d'espionatge entre Moscou i Washington

El detingut és Ryan Christopher Fogle, tercer secretari del departament polític a l'ambaixada dels EUA, que ha estat declarat persona no grata acusat de ser agent de la CIA. Moscou ha exigit "la immediata repatriació" de Fogle als Estats Units.

Actualitzat
El Servei Federal de Seguretat de Rússia -FSB, antic KGB- ha detingut un diplomàtic nord-americà acusat d'intentar reclutar un funcionari dels serveis secrets russos, en un nou episodi de la guerra d'espies entre Moscou i Washington. El detingut és Ryan Christopher Fogle, tercer secretari del departament polític a l'ambaixada dels EUA, que ha estat declarat persona no grata acusat de ser agent de la CIA. Moscou ha exigit "la immediata repatriació" de Fogle als Estats Units.

"Mentre els presidents dels nostres països han constatat la disposició a ampliar la cooperació bilateral, incloent-hi l'àmbit dels serveis secrets per a la lluita antiterrorista, provocacions com aquesta i l'estil de la Guerra Freda no ajuden a la confiança mútua", s'ha queixat la cancelleria russa.

El canal de televisió rus RT ha difós diverses fotografies, i en una es veu com un agent dels serveis secrets russos redueix a terra Fogle, que portava perruca i gorra. A les imatges també es veu la suposada nota que, segons les autoritats russes, Fogle havia d'entregar a l'agent que pretenia reclutar.

El text de la nota és el següent: "Estem disposats a pagar-li 100.000 dòlars i parlar sobre la seva experiència, perícia i cooperació. La seva remuneració pot ser molt superior si està disposat a respondre preguntes concretes. A més, li oferim un milió de dòlars per una cooperació perllongada amb la promesa de pagaments extres per informacions que ens pugui proporcionar".

El detingut el van portar a les dependències de l'FSB "i entregat, després dels procediments oportuns, als representants oficials de l'ambaixada dels Estats Units", ha informat l'agència russa Interfax. Les autoritats russes han precisat que el presumpte espia portava mitjans tècnics especials, instruccions per escrit per a l'agent rus que pretenia reclutar, una gran quantitat de diners i mitjans per canviar d'aparença física. 

Segons la pàgina web de l'ambaixada nord-americana a Rússia, el seu departament polític s'encarrega d'informar Washington sobre les polítiques exterior i de defensa de Moscou, alhora que trasllada a les autoritats russes la posició dels EUA relativa a aquests àmbits. Alhora, el departament fa anàlisis sobre importants esdeveniments en la vida política russa, com ara eleccions, l'activitat de partits polítics, drets humans i llibertat d'expressió al vessant en què afecten les relacions bilaterals entre Rússia i els Estats Units.

L'ambaixador nord-americà a Moscou, Michael McFaul, ha estat citat a la seu del Ministeri d'Afers Exteriors de Rússia.

Amb un concís "no" ha respost McFaul en el seu compte de Twitter a la pregunta de si podia comentar la detenció del diplomàtic membre de la missió al seu càrrec.

La detenció de Fogle ha tingut lloc tot just una setmana després que el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, va visitar Moscou per reunir-se amb el president rus, Vladímir Putin.

L'últim escàndol d'espionatge entre Rússia i els Estats Units data de fa tres anys, quan Washington va lliurar 10 russos acusats d'espionatge a Moscou, entre els quals hi havia Anna Chapman, que, després del seu retorn a Rússia, es va convertir en presentadora estrella de la televisió. A canvi d'aquest alliberament, Moscou va posar en llibertat quatre ciutadans russos que complien condemna per treballar per als serveis secrets nord-americans.

L'any passat, la Justícia militar russa va dictar dues sentències per espionatge contra ciutadans russos. El 31 de maig, l'exmilitar Vladímir Lazar va ser condemnat a 12 anys de presó per lliurar als serveis secrets nord-americans material cartogràfic classificat com a secret d'estat. Al mes següent, un exoficial de l'FSB, Valeri Mijailov, va ser sentenciat a 18 anys de presó per proporcionar informació secreta a la CIA.
Anar al contingut