Nou disc d'Els Pets, "Som", una reivindicació com a banda i com a col·lectivitat social

Ismael MartínActualitzat

Els Pets presenten nou disc, "Som", i graven havent trigat més temps que mai a editar noves cançons, cinc anys.

I és que, després de 33 anys de trajectòria, amb Lluís Gavaldà instal·lat a Anglaterra i les seves vides professionals força diversificades, afirmen que no tenen les urgències d'altres èpoques. El trio de Constantí ha agafat aire nou i exhibeix més serenitat que mai.

Això es tradueix, per força, a l'àlbum, que respira tardor, molta melangia i fins i tot cruesa. Retrobaments d'amors passats ("Wittgenstein"), relacions de parella que es fonen en la rutina ("Mil hiverns"), les reflexions d'un matrimoni d'avis de 80 anys ("Som") o, fins i tot, els abusos sexuals de menors ("Corvus", una composició corprenedora que Joan Reig guardava al calaix de feia temps).

 

Vídeoclip de "La vida és molt més avorrida sense el teu cos"

Gavaldà confessa que el disc ha estat per ells com una mena de teràpia vital.

"És un mapa sentimental ben acurat del que passa en una generació com és la nostra, la que té 55 anys."

I segueixen elaborant retrats vitals i quotidians molt personals, plens d'emocions, i lluint una mena de poesia de la maduresa, lúcida i lògica a la seva edat.

"Quan fem cançons, poc o molt, encara que no ho vulguis, surt alguna cosa que té molt de tu i per connectar amb la gent has de parlar des d'una base que sigui de veritat."

Joan Reig rebla:

"Als primers discos nostres parlàvem de la refineria de Constantí, de Tarragona, dels ionquis que hi havia, ens fotíem un tripi i anàvem a Sitges de Carnaval. I ara que tenim fills, parlem de coses que ens passen pel cap, i tenim una perspectiva de la vida diferent. Parlem de coses crues perquè tenim família i gent que les passa putes, com tothom."

Amb el títol del disc, "Som", els Pets es reivindiquen com a banda, i com a comunitat. D'aquí el seu homenatge als protagonistes de l'1 d'octubre a "L'exèrcit que vindrà". Gavaldà ho justifica així:

"Hem de ser conscients de la força que tenim com a col·lectiu. Aquell 1 d'octubre va haver-hi un trencament definitiu i la majoria dels catalans ni oblidarem ni perdonarem mai."

I s'han despullat com mai, en les lletres, i sobretot a nivell sonor. Amb El petit de Cal Eril com a productor, han destil·lat la seva essència, amb un brillant so minimalista que es pot escoltar també en format USB.

Lluís Gavaldà i Joan Reig al pavelló Mies Van Der Rohe, Barcelona

 

Els Pets estrenaran en directe el disc al Liceu, el 19 de desembre, en el marc del Suite Festival.

ARXIVAT A:
Música
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut