Madrid

Nou de cada deu fortunes espanyoles estafen Hisenda

Nou de cada deu fortunes espanyoles -les que tenen un patrimoni superior als deu milions d'euros- cometen frau fiscal. Segons el col·lectiu de tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), el 86% d'aquestes persones riques no declaren l'impost sobre el patrimoni. Gestha assegura que, com més risc és el declarant més casos d'evasió fiscal hi ha. El capital immobiliari i els immobles són els principals focus d'evasió, seguits dels béns vinculats a activitats econòmiques, assegurances i rendes, vehicles, pells, joies i objectes d'art.

Actualitzat
Segons les dades dels tècnics d'Hisenda, els béns mobles i immobles representen el 93% de tots els béns i drets declarats. Es calcula que un 18% de les persones amb un capital d'entre mig milió i un milió d'euros defrauden la Hisenda Pública, mentre que el percentatge puja al 45% quan es parla de patrimonis d'entre un i deu milions d'euros, i s'eleva al 86% en els que superen aquests deu milions.

En l'actualitat, a l'estat espanyol hi ha 132 contribuents que declaren un patrimoni net superior als 30 milions d'euros. Cadascun aporta de mitjana a les arques de l'estat 322.000 euros. En total, per tant, sumen una aportació superior als 42 milions. Un 10% de la recaptació de l'impost del patrimoni l'aporten els 2.525 ciutadans que declaren un patrimoni net total d'entre 6 i 30 milions d'euros.

El col·lectiu de treballadors d'Hisenda recorden que a l'estat espanyol l'economia submergia representa un 23% del producte interior brut, mentre que en altres països europeus el percentatge no supera el 6%. Els tècnics consideren "exemplar" l'operació que la cancelleria alemanya va iniciar aquesta setmana contra els adinerats almenys sospitosos d'haver ocultat grans quantitats de diners a Hisenda per traslladar-los al paradís fiscal de Liechtenstein.
Anar al contingut