Saint-Étienne-du-Rouvray

Un dels suposats autors de l'atac a una església de Normandia portava braçalet electrònic i volia anar a Síria

Detingut després un menor de 17 anys originari d'Algèria presumptament relacionat amb aquest atac amb ostatges

RedaccióActualitzat

Un altre atemptat que s'ha atribuït Estat Islàmic ha tornat a sacsejar França. Dos homes armats amb ganivets han assaltat aquest dimarts una església a la localitat de Saint-Étienne-du-Rouvray, a Normandia, han segrestat cinc persones que eren a dins i han degollat el sacerdot Jacques Hamel, de 85 anys. Els altres ostatges eren dues monges i dos fidels que assistien a la missa matinal. Un dels ostatges té ferides greus.

Una de les dues monges segrestades ha explicat que els terroristes han obligat el capellà a agenollar-se i després han gravat el crim en vídeo. Aquesta monja ha dit que els assaltants han entrat durant la missa decidits a matar el religiós. "L'han obligat a posar-se de genolls, ha intentat defensar-se i és quan ha començat el drama", ha relatat la germana Danielle, que ha afegit que, durant la gravació, els terroristes "han fet una espècie de sermó en àrab al voltant de l'altar."

Estat Islàmic ha reivindicat l'assalt a l'església d'aquesta localitat normanda pròxima a Rouen, poc després que el president francès, François Hollande, havia confirmat que es tracta d'un acte de terrorisme islamista i que els dos segrestadors eren "terroristes que s'han proclamat membres d'Estat Islàmic".

 

 

Aquest vespre, en un breu discurs televisat a l'Elisi, el president francès ha reiterat que el país "està en guerra" contra el terrorisme, i ha admès que serà "una guerra llarga", perquè "l'amenaça contra França i Europa no havia estat mai tan important". Hollande ha dit:

"Matar un sacerdot és profanar la República, que garanteix la llibertat de consciència (...) Els catòlics de França i de tot el món estan ferits i tots els francesos se senten atacats."

El president francès ha assenyalat que el govern "mobilitzarà tots els mitjans humans i materials" i "aplicarà la llei amb més fermesa", ha promès, però ha subratllat que "no restringirà les llibertats ni derogarà les normes constitucionals" perquè "no aportaria eficàcia a la lluita contra el terrorisme". "La nostra democràcia és l'objectiu i la nostra democràcia serà el nostre escut", ha sentenciat. "La nostra unitat serà la nostra fortalesa. Hem de fer front comú per guanyar aquesta guerra, que, us asseguro, guanyarem", ha conclòs.

Hollande ha telefonat al papa Francesc per expressar-li "el dolor del poble francès" per l'assassinat del capellà.

Identificat un dels terroristes i detingut un suposat implicat en l'atac

Aquest vespre, el fiscal François Molins ha explicat que un dels terroristes és Adel Kermiche, un jove de 19 anys originari del mateix departament on hi ha hagut l'atemptat. Estava en llibertat sota control judicial després d'haver estat imputat dues vegades l'any passat per intentar anar a Síria per incorporar-se a grups jihadistes. Kermiche va estar empresonat després que el detinguessin a Turquia al maig. Un altre cop a França, el jutge va decidir que podia sortir en llibertat sota control judicial amb un braçalet electrònic per supervisar els seus moviments. No podia viatjar fora del seu departament. Només podia sortir de la casa dels seus pares els matins de dilluns a divendres i les tardes del cap de setmana, i havia de passar per comissaria cada setmana.

La policia també ha detingut aquesta tarda un menor de 17 anys originari d'Algèria, germà d'un home que es creu que va estar a Síria o a l'Iraq a les files d'Estat Islàmic. Al jove l'han detingut per la seva presumpta vinculació amb els dos terroristes que han participat en l'assalt a l'església de Saint-Étienne-du-Rouvray.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut