Oslo

Noruega, primer país del món que apaga la xarxa de ràdio FM

L'apagada ha començat aquest dimecres i s'aplicarà gradualment a tot el país fins a finals d'any

Actualitzat

Noruega ha iniciat aquest dimecres l'apagada de la xarxa nacional de ràdio de freqüència modulada (FM). El país es convertirà aquest 2017 en el primer estat amb un sistema de ràdio 100% digital. El procés d'apagada ha començat a les 11.11 -hora local- en un acte celebrat a la biblioteca de Bodø, la capital de la província de Nordland.

La mesura, planificada durant una dècada, ha començat a les regions àrtiques i s'aplicarà gradualment a tot el país fins a finals d'any. A Noruega, la transició a la ràdio digital va començar el 1995 i es calcula que el 75% dels ciutadans tenen a casa com a mínim un receptor digital. La decisió, però, no agrada a tothom. La falta de receptors digitals en molts vehicles obligarà els conductors a comprar un adaptador. A més, diverses emissores locals també han lamentat l'apagada de l'FM i acusen el govern noruec de plegar-se als interessos dels grans grups mediàtics.

El govern noruec justifica l'apagada perquè l'orografia muntanyosa, els fiords i la població disseminada fan que les xarxes d'FM siguin massa cares. En canvi, la ràdio digital ofereix més emissores, més continguts i més qualitat d'àudio a un cost vuit vegades inferior al de l'FM. D'aquesta manera, l'apagada suposarà un estalvi de 200 milions de corones anuals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut