Barcelona

Només un 8% de les sentències redactades el 2015 a Catalunya es van fer en català

El conseller de Justícia insta els advocats a fer servir el català als jutjats perquè està en una situació d'emergència

RedaccióActualitzat

L'ús del català en la justícia està cada cop pitjor. Des del 2006, el català als tribunals ha caigut de manera gradual fins a arribar a xifres alarmants. Les darreres dades fetes públiques, corresponents al 2015, revelen que el 92% de les sentències es redacten en castellà i només el 8% estan escrites en la nostra llengua, quan al 2014 les sentències en català eren el 12%. Així, de les 230.877 sentències dictades l'any passat arreu de Catalunya, només 19.000 estan escrites en català; les altres 211.000 es van redactar en castellà.

Els del 2015 són els pitjors registres dels darrers deu anys. Pel conseller de Justícia, Carles Mundó, les dades són alarmants i situen el català en una situació d'emergència. Davant d'aquesta realitat, el conseller demana als advocats que facin servir la nostra llengua.

"Considerem que estem en termes de l'ús social en una situació acceptable; en termes de l'ús a la justícia, en una situació d'emergència. I tant els que us incorporeu ara com els que ja fa anys que s'hi dediquen us demano sisplau que exercim el nostre dret a utilitzar amb normalitat el català als jutjats."

El president del Consell de l'Advocacia Catalana, Oriol Rusca, també ha fet el mateix prec.

"En l'administració de la justícia el català és la llengua que està clarament discriminada i jo us incentivo que la puguem utilitzar amb tota normalitat."

La inèrcia, el fet que no sigui un requisit en la carrera judicial i la poca tradició d'estudiants de dret catalans per fer de jutge podrien ser l'explicació del poc ús del català a la justícia. Actualment el coneixement de la llengua en aquest àmbit només es considera un mèrit. Precisament, Mundó creu que ajudaria el fet que el català fos un requisit i no un mèrit per treballar a la justícia.

Mundó i Rusca han participat en l'acte de lliurament dels títols professionals d'advocat a més de 800 nous graduats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut