Palestins cremen retrats de Trump i Netanyahu i una bandera dels Estats Units a Rafah, a la franja de Gaza (Reuters)
Palestins cremen retrats de Trump i Netanyahu i una bandera dels Estats Units a Rafah, a la franja de Gaza (Reuters)

El món sencer retreu a Trump el reconeixement de Jerusalem com a capital d'Israel

La comunitat internacional alerta sobre els riscos per a l'estabilitat de la regió que té la decisió, que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, qualifica de "justa i valenta"

RedaccióActualitzat

Les reaccions a l'anunci de Donald Trump de reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel han estat immediates. De fet, tota la comunitat internacional, tret del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, han mostrat el seu rebuig frontal.

Netanyahu, en canvi, ha qualificat la decisió dels Estats Units de "justa i valenta":

"La decisió del president és un pas important cap a la pau perquè no hi ha pau que no inclogui Jerusalem com a capital de l'estat d'Israel. Convido tots els països que busquen la pau a unir-se als Estats Units a reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel i traslladar les seves ambaixades aquí. Comparteixo el compromís del president Trump d'avançar en la pau entre Israel i tots els nostres veïns, inclosos els palestins. Ha estat l'objectiu d'Israel des del primer dia i continuarem treballant amb el president i el seu equip per fer realitat aquest somni de pau."

L'endemà de l'anunci de Trump, a més, Netanyahu ha assegurat que ja ha conversat amb "molts altres països" que estan disposats a secundar la decisió dels Estats Units i traslladar les seves ambaixades a Jerusalem ben aviat. El primer ministre israelià, que ha intervingut  en un acte organitzat pel Ministeri d'Afers Exteriors israelià, també ha afirmat que "el president Trump ha entrat per sempre en la història de la nostra capital".

L'exèrcit d'Israel, d'altra banda, ha informat que, arran de l'anunci de Trump, ha desplegat reforços a Cisjordània.

 

Mahmud Abbas: "Ens enfrontem a temps difícils"

En el món musulmà, i especialment a Palestina, aquest moviment és vist com un insult i una greu ofensa. El president nord-americà pot provocar una crisi majúscula a la regió. Per a molts palestins, la decisió d'avui de Trump és el petó de la mort dels Estats Units, perquè mata l'actual procés de pau i n'obre un de nou de dubtoses condicions. Allunya la solució dels dos estats amb un estat palestí amb Jerusalem Est com a capital.

 

Abans de l'anunci, milers de palestins ja han sortit al carrer en unes jornades de ràbia que s'allargaran fins divendres. El grup islamista Hamas ja ha advertit que la declaració de Trump obre les portes de l'infern. De moment, Israel ja ha incrementat el nivell de seguretat.

El president palestí, Mahmud Abbas, s'hi ha pronunciat obertament en contra:

"Això només afavoreix els grups extremistes, que incrementen la lluita a la nostra regió. Ens enfrontem a temps difícils. El pitjor no s'acaba aquí, i això ens preocupa. Nosaltres ho rebutgem."

 

Hamas fa una crida a una nova intifada

Encara des de Palestina, el cap polític del movimient islamista Hamas, Ismail Haniyeh, ha fet una crida, durant una roda de premsa a Gaza, a començar, demà divendres, una tercera intifada:

"Demà divendres 8 de desembre serà un dia de la ira i el començament d'una nova intifada anomenada 'l'alliberament de Jerusalem'."

 

El secretari general de l'Organització per l'Alliberament de Palestina (OAP), Saeb Erekat, ha declarat que la decisió de Trump ha "destruït" la solució dels dos estats, i "desqualifica el paper dels Estats Units en cap procés de pau".

Més enllà d'Israel i Palestina, països com ara Egipte, Jordània i Turquia han condemnat el gest nord-americà. Alguns ho han considerat una violació del dret internacional i ho han qualificat de lamentable.

Jordània, en declaracions del portaveu del govern, ha qualificat el reconeixement de Jerusalem com capital d'Israel de "violació de les decisions del dret internacional i de la Carta de les Nacions Unides".

Tunísia també ha parlat de "violació de les decisions de l'ONU" i "d'atac primordial a l'estatus jurídic" de Jerusalem. I considera que la decisió de Trump portarà "més tensió i representa una provocació per als sentiments dels àrabs i els musulmans".

 

L'Aràbia Saudita ha lamentat "profundament" la decisió de Trump, que considera que "va contra els drets històrics dels palestins a Jerusalem" i li ha demanat que rectifiqui, perquè "complicarà el conflicte" al Pròxim Orient.

El govern iraquià, en un comunicat, també ha demanat a Trump que rectifiqui per evitar "les repercussions perilloses d'aquesta decisió en l'estabilitat de la regió i del món".

I també des de l'Iraq, el grup paramilitar xiïta Harakat Hezbollah al-Nujaba, que té el suport de l'Iran, ha dit aquest dijous que "l'estupida decisió de Trump" serà una "raó legítima per atacar les forces dels Estats Units" desplegades a l'Iraq.

Des de Turquia, fins no fa gaire soci preferent dels Estats Units, el president Erdogan ha acusat Trump d'"abocar la regió a una espiral de foc", i li ha preguntat "què intenta fer".

 

Crítiques a Trump des de les Nacions Unides

Des de les Nacions Unides, l'organisme que durant anys ha vetllat, a través de resolucions i informes, pel compliment de la legalitat internacional, la crítica ha estat rotunda. El secretari general, António Guterres, ha recordat a Trump que l'estatus final de Jerusalem només es pot resoldre a través de negociacions directes entre Israel i Palestina.

"En aquest moment de gran preocupació, ho vull deixar clar: no hi ha alternativa a la solució dels dos estats, no hi ha pla B. Només tenint clara la visió de dos estats vivint un al costat de l'altre en pau, seguretat i reconeixement mutu, i amb Jerusalem com a capital d'Israel i de Palestina, i amb totes les qüestions de l'estatus final resoltes, s'assoliran les aspiracions de tots dos pobles"

També han expressat la seva preocupació per la decisió de Trump la cap de la diplomàcia de la UE, Federica Mogherini, i els caps d'estat i de govern de diversos països de la Unió Europea.

Mogherini, que ha parlat a través d'un comunicat, ha reiterat el suport europeu a la solució dels dos estats:

"La Unió Europea expressa la seva greu preocupació arran de l'anunci, avui, del president dels Estats Units sobre Jerusalem i les repercussions que pot tenir sobre la perspectiva de la pau".

 

Mogherini també es va referir al procés de pau del Pròxim Orient durant la roda de premsa conjunta amb el responsable d'Exteriors dels EUA, Rex Tillerson.

 

El president de França, Emmanuel Macron, ha reiterat "el compromís de França i Europa amb la solució dels dos Estats", amb "fronteres reconegudes internacionalment" i "amb Jerusalem com capital dels dos Estats".

 

La cancellera alemanya, Angela Merkel, també ha defensat, a través del seu portaveu, que "l'estatus de Jerusalem només es pot negociar dins del marc d'una solució de dos estats".

En el mateix sentit s'han expressat el primer ministre italià, Paolo Gentiloni, i la primera minstra britànica, Theresa May, que ha afegit que la decisió no és "de cap ajuda" per les perspectives de pau a la regió.

I el veí dels Estats Units, el Canadà, també ha declarat que "la qüestió de l'estatus de Jerusalem només pot ser resolta en el marc d'un acord general del conflicte israelo-palestí". La ministra d'Afers Estrangers, Chrystia Freeland, ha afegit que el govern canadenc és un "aliat indefectible de l'estat d'Israel" i ha fet una crida a la "calma".

Govern espanyol: "Extrema les precaucions si ets a Jerusalem"

Abans de l'anunci oficial de Trump, el govern espanyol, a través del ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, afirmava a Twitter que l'estatut de Jerusalem s'ha de resoldre per mitjà de la negociació. I també avisava els visitants a la ciutat santa que aquests dies havien d'extremar les precaucions:

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut