La responsable de projectes de SIENA, Sònia Díaz; el director de desenvolupament corporatiu de Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora, Josep París, i…
La responsable de projectes de SIENA, Sònia Díaz; el director de desenvolupament corporatiu de Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora, Josep París, i el president de la Fundació FiraGran, Juli Simón (ACN)

Només el 12% dels avis decideixen quan volen tenir cura dels seus nets

Actualitzat

Els "avis esclaus" són aquells avis i àvies que tenen cura dels seus nets perquè no han sabut dir que "no". La sociòloga i responsable dels projectes de l'Associació Serveis Integrats per a l'Envelliment Actiu (SIENA), Sònia Díaz, explica que són avis que "no han posat límits a aquesta cura, i d'alguna manera es veuen en una situació forçada perquè han d'ajudar els seus fills".

L'estudi anomenat "La figura dels avis i àvies esclaus a Catalunya", elaborat per SIENA i que s'ha presentat aquest dimecres a la inauguració de la 20a edició de la FiraGran, a Barcelona, indica que només el 12% dels avis decideixen quan volen tenir cura dels seus nets.

L'estudi s'ha fet a 750 persones més grans de 60 anys a Catalunya, i indica que en el 31% dels casos són els fills qui decideixen que els avis han de tenir cura dels nens, en el 4% són els gendres o les joves, en el 2% és la parella d'aquests avis i àvies i en l'1% dels casos són els nets. Finalment, el 47% d'avis i àvies pacten amb els fills i filles quan han de cuidar els nens.


A més a més, gairebé la meitat de les persones enquestades reconeixen que existeix la figura dels "avis esclaus". Tot i així, només tres de cada cent avis es reconeix com a tal. La sociòloga i responsable dels projectes de SIENA, Sònia Díaz, explica que això "els genera situacions d'estrès, situacions d'angoixa o problemes de salut no ben gestionats".

En contraposició, però, el 38,3% nega que existeixi aquesta figura perquè als avis i àvies els toca ajudar els fills, o perquè "cuidar els nets és un regal". L'estudi ha determinat tres perfils: els avis cuidadors, els "avis esclaus" i els avis que decideixen quan i com adopten aquest rol de cuidador.

Majoritàriament, segons l'estudi, el rol que exerceixen els avis consisteix a portar i/o recollir els nets de l'escola, a suplir les activitats extraescolars o els pàrvuls per "estalviar en despeses" i a donar-los el dinar o el sopar quan els pares estan treballant.

Segons explica Díaz, el fenomen "d'avis esclaus" s'ha "accentuat" degut a la transformació del model de família i a la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies per la crisi econòmica.

La FiraGran compta amb més de 450 activitats

La fira, que ha començat aquest dimecres i durarà fins dissabte, preveu una assistència superior a la de l'any passat; de més de 35.000 assistents, i compta amb més de 450 activitats gratuïtes com tallers, xerrades, conferències o activitats interactives.

Juli Simón, president de la Fundació FiraGran, ha explicat que les novetats d'aquest any són la consolidació d'un espai de reflexió i debat per parlar sobre "les preocupacions i interessos dels més grans" com, per exemple, les pensions, la soledat, el sexe o la salut. També els tallers amb telèfons intel·ligents per aprendre a fer-los servir.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut