Ginebra

Només 270.000 birmans han rebut ajuda de l'ONU deu dies després del pas del "Nargis"

Quan les últimes xifres parlen d'un milió de damnificats a Birmània pel pas devastador del cicló "Nargis", només 270.000 han pogut rebre ajuda de l'ONU i les seves agències deu dies després, xifra que no arriba a suposar ni un terç dels birmans més afectats per la catàstrofe. "L'ONU està extremadament preocupada. Ens sentim més frustrats per no haver pogut fer arribar més ajuda", assegura una portaveu de l'organització, que afegeix que "la situació és farà molt més dramàtica si l'ajuda no s'accelera". I és que la junta militar que governa el país continua posant traves a l'entrada d'ajuda i, sobretot, de cooperants al país, i el risc d'epidèmies augmenta amb el pas de les hores.

Actualitzat

La portaveu de l'Oficina de l'ONU per a l'Ajuda Humanitària, Elisabeth Byrs, ha lamentat que només 270.000 persones s'hagin pogut beneficiar de l'ajuda internacional a Birmània, on el cicló ha acusat desenes de milers de morts i un milió de damnificats. "L'ajuda que l'ONU i els seus socis han pogut donar fins ara és molt rudimentària", ha explicat Byrs, que ha afegit que encara s'estan avaluant els danys que ha causat el "Nargis".

L'ONU calcula que el pas del cicló ha causat 100.000 morts i un milió de damnificats, i que en els pròxims sis mesos un milió i mig de birmans necessitaran ajuda. Calcula, a més, que per alimentar 750.000 persones durant tres mesos faran falta 55.000 quilos d'arròs, la meitat dels quals s'hauran d'importar. Aquestes necessitats, segons l'ONU, suposen un "important repte logístic".

És per això que la Mesa de Coordinació d'Afers Humanitaris considera indispensable l'establiment d'un pont aeri o marítim per evitar una segona catàstrofe. De fet, el mateix secretari general, Ban Ki-moon, ha parlat d'immensa frustració davant d'una situació inacceptable i assegura que si no poden entrar a Birmània ràpidament, es corre el risc que les epidèmies provocades per malalties infeccioses eclipsin l'actual crisi.

I és que l'OMS ha informat dels primers casos de "diarrea i disenteria", i ha explicat que centra els esforços a "atendre els ferits i prevenir la propagació de malalties infeccioses i respiratòries, com el xarampió i el dengue". Tot i això, la situació fa preveure que "d'aquí a quatre o cinc setmanes" el dengue i la malària s'hagin convertit en problemes seriosos per a Birmània. És per això que l'OMS ha comprat de manera massiva mosquiteres per repartir entre les víctimes del cicló.

Byrs ha assenyalat, a més, que una de les principals preocupacions és el flux de damnificats que fugen de la zona de la catàstrofe, de manera que abandonen les zones on està arribant l'ajuda. L'Unicef, per la seva banda, intenta oferir als infants damnificats un entorn de certa normalitat malgrat la traumàtica experiència per la qual han hagut de passar, i s'han creat espais infantils d'esbarjo als campaments on viuen les persones que han perdut casa seva.

Malgrat tot, la junta militar birmana rebutja la pressió internacional per deixar entrar al país l'ajuda i els cooperants que l'han de gestionar. El que sí que ha permès el govern militar és que entrin 12 membres de la Creu Roja Internacional per distribuir l'ajuda humanitària que han enviat. Són metges, infermeres i experts en comunicació i en potabilització d'aigua.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut