La imatge de la Jahantab Ahmadi fent l'examen d'accés a la universitat (Institut d'educació superior de Nasirkosraw)
Kabul

"No vull que se'm privi d'estudiar": una afganesa s'examina amb la filla a coll

La foto, penjada a Facebook per un professor que vigilava la prova, ha fet la volta al món

RedaccióActualitzat

Jahantab Ahmadi fa l'examen d'accés a una universitat, però mentre els altres aspirants ho fan asseguts en una cadira, ella és a terra, amb la seva filla als genolls. En un país, l'Afganistan, on el 75% de les dones són analfabetes, la fotografia d'aquesta noia ha fet la volta al món i ha aixecat una onada d'admiració.

Com que la nena plorava, la Jahantab es va seure a terra buscant l'ombra de l'alumne del davant, i allà va fer l'examen:

"La nena és massa petita i plorava molt. No la podia deixar amb l'oncle. Durant l'examen no podia seure a la cadira i em vaig asseure a terra. Li vaig donar el pit mentre contestava les preguntes."

Als 25 anys, la Jahantab ja ha tingut tres fills i després de casar-se als 18 va abandonar els estudis per falta de recursos. Ara, no hi vol renunciar: "No vull que se'm privi d'estudiar", assegura. El seu somni és ser metgessa, una feina que "pot ajudar a les dones de la meva comunitat o a la societat".

La Jahantab prové d'un poble remot de la província de Daikundi, on el blat, el blat de moro i les patates li donen els ingressos escassos amb els que compta. Per fer la prova va haver de caminar dues hores per la muntanya i després de nou hores més en transport públic va aconseguir fer l'exàmen, que ha aprovat.

 

L'autor de la foto va ser un dels professors que vigilava la prova. La va penjar a Facebook i la imatge s'ha fet viral.

Notícia relacionada: Khankan, una de les poques dones imam del món, diu que elles són el futur de l'islam

 

 

Una foto que li pot canviar la vida

L'onada de suport i les ajudes econòmiques que ha rebut ha sorprès la Jahantab, que encara no entén l'enrenou que s'ha muntat al seu voltant.

Una campanya de l'Associació Afganesa de la Joventut ja ha recollit 14.000 dòlars, una fortuna al país. I tot i que ha estat acceptada a la universitat privada a què es va presentar, una activista pels drets de les dones l'ha convidat a casa seva a Kabul: li busca una universitat a la capital i feina per al marit. Segons l'activista, també recapten diners perquè els seus fills puguin anar a l'escola.

"Si anés a estudiar a Daikundi, seria difícil per a ella"

"Allà hi ha residència universitària i ha de viure en un lloguer".

 

  

La taxa d'alfabetització a l'Afganistan es troba entre les més baixes del món, al voltant del 36%, que en el cas de les dones baixa fins a una de cada quatre

Notícia relacionada: Les dones s'uneixen per primer cop a Beirut pel 8M

ARXIVAT A:
Educació FeminismeDrets humansViral
Anar al contingut