No tothom és feliç per Nadal: la "depressió nadalenca", cada cop més habitual

La soledat total, una separació, la mort d'un ésser estimat, una discussió, fan que en alguns casos ens sentim insatisfets i aquestes dates se'ns presentin com una càrrega
No tothom és feliç per Nadal: la "depressió nadalenca", cada cop més habitual
Barcelona

No tothom és feliç per Nadal: la "depressió nadalenca", cada cop més habitual

La soledat total, una separació, la mort d'un ésser estimat, una discussió, fan que en alguns casos ens sentim insatisfets i aquestes dates se'ns presentin com una càrrega
Redacció Actualitzat

Ja torna a ser Nadal. N'hi ha que ho viuen amb moltes ganes, sobretot si a casa hi ha criatures petites, però cada vegada hi ha més gent que passa aquestes dates com una càrrega.

Alguns, fins i tot, s'arriben a deprimir i angoixar. És el que es coneix com a "depressió nadalenca". Un diagnòstic que no està descrit als manuals de medicina, però que els professionals de la salut veuen cada vegada més a les seves consultes.

Als experts, no els agrada parlar de "depressió" ni d'un problema de salut mental. És més aviat un quadre de sensacions relacionades amb la insatisfacció, el malestar, la malenconia o la soledat. És complicat quantificar un fenomen com aquest, però es calcula que afecta una gran part de la població. Així ho explica el psiquiatre Jose Antonio Navarro:

"Dates concretes no n'hi han però s'especula que la meitat de la gent té una sensació melancòlica o de felicitat no completa durant els Nadals. I fins i tot s'especula que podria ser el 80% de la població que durant el Nadal, al llarg de la seva vida, tindrà aquest tipus de sensació."

També ens en parla Nathalie Lizeretti:

"Se suposa que el Nadal és una època que hem d'estar molt contents i quan hi ha moments que no estem contents, per una separació, per la mort d'un esser estimat, per una discussió amb algú, la gent ho accentua més. Més tristesa, ganes que passin aquests dies, ganes de marxar."

S'incrementa un 5% les trucades al Telèfon de l'Esperança

Les consultes de psicòlegs i psiquiatres s'omplen més per aquestes dates i també hi ha més trucades al telèfon de l'esperança, calculen que s'incrementa d'un 5%. Maria Rosa Buxarrais, presidenta del Patronat de la Fundació Ajuda i Esperança, explica el que acostumen a compartir els seus usuaris durant aquests dies:

"Hi ha gent trista. Hi ha gent que expressa ràbia quan veu que la gent gaudeix i ells no ho fan. Hi ha gent que s'enfada perquè la situació no és la més bona per a ells".

Per fer front a aquest trastorn, els experts aconsellar acceptar la situació tal com és.

Quan falta una persona estimada, diuen que no s'han d'evitar aquestes dates i s'han de celebrar tenint present la persona que falta. S'ha de patir el dol amb les circumstàncies del Nadal. És evident que no serà un Nadal com sempre.

"El que recomanem és que no hi hagi aïllament i autocompassió. S'ha d'intentar treballar-ho sense estar tristos. Perquè aquestes festes han de ser de compartir i d'alegria cap els altres."

També hi ha temes més de vida quotidiana que poden provocar estrès durant aquests dies, sobretot entre les dones que solen assumir el pes de les feines d'organització de les festes. Els experts aconsellen que en aquests casos cal posar límits si és necessari:

"Una pacient m'explicava que totes les festes de Nadal es fan a casa meva i tot el pes econòmic i d'organització cau sobre meu. I a mi mai ningú em convida. Tothom ha donat per fet que sempre sóc jo. Doncs aquest any he dit que només ho faré un dia."

Aquest any, la situació política a Catalunya podria ser un motiu més de distorsió familiar. L'important és pactar que no es parlin de determinats temes.

"Negociar a priori i pactar unes regles. La família ha d'estar per sobre de les polaritzacions polítiques, que són ben respectables."