"No tenim dret a tenir-los confinats", el futur dels zoos a "30 minuts"

RedaccióActualitzat

La Cecília és una ximpanzé. Malvivia en aquesta petita gàbia en un zoo de Mendoza, a l'Argentina:


Amb la mort dels seus companys de gàbia, la Cecília es va quedar sola i va caure en una depressió. Una associació pels drets dels animals va presentar un "habeas corpus" denunciant una detenció il·legítima, perquè considera que la Cecília no havia comès cap delicte.

El cas de la Cecília és únic. La jutgessa va donar la raó als demandants i, per primer cop a la història, va considerar un èsser viu que no era un humà com a subjecte de drets. És a dir, la Cecília no és un objecte, té drets com les persones tot i ser un animal. Va ser trasllada a un refugi de ximpanzès al Brasil.

La història de la Cecília mou consciències i fa que ens preguntem: tenen sentit els zoos en ple segle XXI? Com han de ser? El "30 minuts" intenta respondre a aquestes preguntes. El programa ha parlat amb Carme Maté, exdirectora del zoo de Barcelona i experta en primats, que està convençuda que els zoos no tenen sentit com a espai d'exhibició.

"No tenim dret a tenir-los confinats per només el gaudi de cinc minuts, deu minuts, una visita de dues hores, una vegada cada cinc anys o una vegada a l'any"

Maté, però, no parla de tancar els zoos. Diu que han de servir per educar i ajudar que les espècies siguin viables en el seu medi:

"Els zoos en ple segle XXI tenen sentit. Han de transformar-se per transformar la societat, per posar èmfasi en els problemes que els humans hem generat, per mantenir hàbitats i ecosistemes perquè siguin viables les espècies en el seu medi"

El programa l'ha acompanyada quan s'ha retrobat amb una de les ximpanzés del zoo, després de 9 anys. És la Blanquita, que encara la recorda.

 

La Carme va ser directora del Zoo de Barcelona i ara ha rebut l'encàrrec de l'Ajuntament de coordinar un debat social per saber com volen que sigui el zoo els ciutadans de Barcelona.

En el centre d'aquesta discussió, un dels animals més emblemàtics: els dofins. L'Ajuntament ha renunciat al projecte de construir un nou delfinari i ha decidit buscar-los una nova localització que els garanteixi més benestar.


El "30 minuts" acompanya una delegació de l'Ajuntament a visitar un refugi per a cetacis a l'illa grega de Lipsi. Traslladar uns dofins nascuts en captivitat a un espai natural seria una experiència pionera plena d'incerteses i que obriria el camí a altres ciutats o països que, com Barcelona, es declaren lliures de cetacis en captivitat.


La societat demana transformar els zoos i desprendre's del concepte d'exhibició d'animals. Tal com explica Sito Alarcón, el nou director del Zoo de Barcelona, es tracta de fer una transició basada a potenciar tres grans eixos: la conservació, la recerca i l'educació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut