Una mare amb un nadó en una imatge d'arxiu
Més del 75% de les mares amb depressió postpart no són diagnosticades ni reben el tractament i el suport adequats
Barcelona

"No sóc mala mare, tinc una depressió postpart"

2 de cada 10 dones tenen algun problema de salut mental durant l'embaràs o el primer any després del part, i al 75% no se'ls diagnostica

Mariona PiquéActualitzat

La Kerry Kurtzman estava molt il·lusionada per ser mare, però al cap de poques setmanes de néixer el seu primer fill va notar que alguna cosa no anava bé.

"No l'estimava, no tenia ganes d'agafar el nen. Era conscient que havia  de mantenir viu el bebè, donant el pit, canviant els bolquers, però ho feia tot sense amor. Tenia pena per ell, perquè pensava: 'quina mare més dolenta que tens, no?' Ho faig tan malament, no sé fer-ho, no vull fer-ho. No tenia cap vincle amb el bebè (...). El tenia a sobre i era com si fos un sac de patates, per mi era com un pes, no tenia cap vincle amb ell, cap emoció i cap amor."

Després de quatre mesos va demanar ajuda i li van dir que tenia una depressió postpart.

"Em sentia molt culpable, sentia vergonya i un fracàs com a dona i com a mare".

Tot i la seva mala experiència, va voler tornar a ser mare i la història es va repetir. Però aquest cop va anar al Servei de Psiquiatria Perinatal de l'Hospital Clínic, va posar-se en tractament farmacològic i va rebre teràpia per recuperar el vincle.

"Allà em van salvar la vida. Jo em pensava que en una depressió postpart la dona plorava, però no m'imaginava que era no tenir vincle, amor, amb el bebè. Fins i tot sentia ràbia i pensament obscurs."

A la Kerry li va costar un any superar-ho. Calculen que dues de cada deu dones tenen algun problema de salut mental durant l'embaràs o en el primer any després del part, i moltes ho viuen en silenci. Més del 75% d'aquestes mares no són diagnosticades ni reben tractament ni el suport adequat.

La presidenta de la Societat Marcé Espanyola de Salut Mental Perinatal diu que hi ha un tabú molt gran que envolta les malalties mentals. Assegura que moltes mares no ho expliquen per por que els diguin que són "males mares"

"La majoria callen i això és gravíssim, perquè si la dona calla el trastorn va avançant i pot tenir conseqüències molt greus".

En els casos més greus, en què es pot arribar a témer per la seva integritat i la del nadó, s'ha d'ingressar la mare i se la separa del nadó. Perquè, aquí a Catalunya, no hi ha cap hospital on puguin estar junts, com sí que passa en altres països com el Regne Unit, on hi ha 19 centres especialitzats.

L'Hospital Clínic té un departament de Psiquiatra Perinatal on es tracten moltes d'aquestes mares. La psiquiatra Lluïsa García demana que es faci un seguiment més exhaustiu per detectar qualsevol problema durant l'embaràs i el postpart.

"Quan estan embarassades se'ls fan deteccions de diabetis gestional, de preclàmsia, ecografies per les malformacions... Del tema de la salut mental, ni se'n parla".

Demanen que a les classes de preparació i de postpart se n'informi més. Ara han preparat un protocol que estan a punt de posar en marxa per detectar al més aviat possible qualsevol problema mental durant l'embaràs i el postpart, perquè amb suport i ajuda es pot superar

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut