La comunitat educativa critica obertament les intencions de Madrid (ACN)
La comunitat educativa critica obertament les intencions de Madrid (ACN)
Barcelona

No hi haurà casella de castellà en la preinscripció escolar

El PP, però, obre una nova via i ha proposat modificar la Llei d'Educació per equiparar l'ús del català i el castellà, i introduir una tercera llengua

RedaccióActualitzat

Finalment, no hi haurà casella de castellà en la preinscripció escolar per al curs vinent, que comença el 13 d'abril, un mes més tard de l'habitual. El govern espanyol va llançar la proposta al febrer per garantir, segons es va dir, el dret dels pares a triar la llengua d'escolarització dels fills.

És el que es desprèn del decret d'Ensenyament que publica avui, dimecres, el Diari Oficial de la Generalitat, on no hi ha canvis importants respecte a altres anys.

El sector educatiu i la majoria de partits catalans van considerar-ho un atac al model d'immersió. Segons Belén Tascón, presidenta de la FAPAC, la Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya, l'anunci era una "cortina de fum".

"Nosaltres vam dir que per nosaltres això era una cortina de fum. El fet de parlar de la casella lingüística, el que amagava er realment l'altra resolució que sí que s'ha fet ja en el qual es renoven aquests concerts educatius."

El PP demana modificar la llei d'educació

Tot i això, el PP català obre una nova via i ha proposat aquest dimecres modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) per equiparar l'ús del català i el castellà, i introduir una tercera llengua estrangera.

De fet, va ser el mateix ministre d'Ensenyament qui va reconèixer que, tot i l'aplicació del 155, no seria possible fer aquest canvi sense modificar la LEC, i és el que ara volen intentar.

En la proposició de llei registrada es planteja que es garanteixi com a mínim un 25% del currículum en català, un 25% en castellà i un 25% més en anglès. A més, possibilita la incorporació de la casella per poder triar entre català i castellà només durant l'etapa de primària en què s'ensenya a llegir i escriure.

 

El diputat popular Santi Rodríguez ha insistit que en cap cas s'està obrint la porta a triar la llengua vehicular durant tot l'ensenyament escolar.  

"L'ús del 155 no permet fer qualsevol cosa. En segon lloc, la llei que permetria que hi hagués aquesta casella, insisteixo, per les primeres ensenyances i per l'aprenentatge de la lectoescriptura és on hi pot haver aquesta opció, on s'hauria de poder donar aquesta opció de tria."

La proposició de llei, però, difícilment podrà prosperar en un parlament de majoria independentista. Ciutadans podria donar-hi suport. De fet, ells han apostat sempre per un ensenyament trilingüe. Però avui, Carlos Carrizosa reclamava al PP que aclareixi per què no s'ha acabat incorporant la casella, tal com havia anunciat.

"El partit popular del govern d'Espanya no ha fet res ni ha demostrat saber quin és el seu pla en aquest àmbit."

"Ara mateix hem iniciat amb retard les preincripcions als col·legis i no ha canviat res."

Elisenda Alamany, de Catalunya En Comú Podem, ha desqualificat la iniciativa.

"Al final és víctima de la seva obsessió amb la immersió lingüística. El problema de l'escola pública catalana, a Catalunya, no és precisament la llengua. El problema de l'escola pública catalana són els 1.017 barracons."

Els socialistes, per ara, no s'hi han posicionat.

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut