Els equips de rescat han bombat 120 milions de litres d'aigua de l'interior de la cova (Reuters)
Els equips de rescat han bombat 120 milions de litres d'aigua de l'interior de la cova (Reuters)

"No hi ha pressa": com pot ser el rescat dels nens de la cova de Tailàndia

No volen trigar els 4 mesos que s'ha dit en un primer moment, i busquen alternatives per treure'ls aviat

RedaccióActualitzat

Van ser dos bussejadors britànics, John Volanthen i Rick Stanton, els primers a arribar dilluns al lloc de la cova on són els 12 nens i l'entrenador, atrapats des de fa deu dies a un quilòmetre de profunditat.

Després va arribar-hi un equip de 7 membres de la marina tailandesa, entre els quals hi havia un metge, que va verificar que tothom està en bon estat de salut.

 

Però els nens i l'entrenador, que formen un equip de futbol anomenat Els Senglars, no poden sortir d'on són perquè la cova està completament inundada.

Cinc metres d'aigua bruta

Les distàncies i els desnivells dins de la cova dificulten enormement moure-s'hi. En alguns trams, hi ha una profunditat de cinc metres d'aigua bruta sense visibilitat i llocs de pas molt estrets, de manera que només els bussejadors experts poden passar-hi:

 

Per això en un primer moment s'ha dit que caldria esperar que baixés el nivell de l'aigua perquè puguin sortir, i es preveu que això no passarà fins d'aquí a uns quatre mesos.

Per acabar-ho d'adobar, també es preveuen més pluges les pròximes setmanes, la qual cosa podria endarrerir encara més el rescat.

No hi ha solució clara

La situació, per tant, és complexa i no té una solució fàcil. Però, com que els poden fer arribar tot el que els cal perquè estiguin bé, hi ha força optimisme.

 

Ho ha explicat així Narongsak Osottanakorn, governador de la província de Chiang Rai, on hi ha la cova:

"Fins que no tinguem la seguretat al 100% que és segur, no treurem els nens. Per tant, no puc respondre a la pregunta de quants dies s'hauran de quedar allà."

"Els hem fet arribar menjar i suplements energètics. També solució salina i antiinflamatoris, així com calmants bàsics com paracetamol."

"No hi ha pressa"

Ara, els responsables de l'operatiu estan analitzant les opcions. El contraalmirall de la marina Apakorn Yuukongkaew ha assegurat que no hauran de trigar mesos, però que tampoc no hi ha pressa:

"Si no funciona, per culpa de les pluges estacionals, ho farem d'una altra manera. Tenim un pla A i un pla B, i sigui com sigui tots tornaran als braços dels seus pares."

"Els nens han estat allà deu dies, tenen menjar, metges, etc. S'està fent tot molt bé, no hi ha pressa."

 

Yuukongkaew, però, no ha volgut detallar en què consisteixen els dos plans. Sembla que una de les possibilitats és que els nens, que no saben nedar, aprenguin a bussejar amb màscares i facin el trajecte d'un en un, acompanyats en tot moment.

 

120 milions de litres d'aigua

De moment, el que s'està fent és bombar aigua de la cova: fins ara, se n'han tret 120 milions de litres. També han intentat passar-hi cables telefònics perquè els nens puguin parlar amb les seves famílies.

L'operatiu de rescat, que fa dies que s'esforça per trobar-los i assistir-los, és molt considerable: a banda dels experts i professionals tailandesos, hi estan treballant voluntaris d'Austràlia, la Xina, el Japó, els Estats Units i Birmània, entre altres.

A banda, també hi ha centenars de periodistes vinguts d'arreu del món explicant minut a minut una aventura que, ara per ara, sembla que acabarà bé.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut