Activistes aquest dimarts a Brussel·les denunciant que hi ha paradisos fiscals que han quedat fora de la llista (Reuters)
Activistes aquest dimarts a Brussel·les denunciant que hi ha paradisos fiscals que han quedat fora de la llista (Reuters)
Brussel·les

No hi ha cap país europeu a la llista negra de paradisos fiscals de la UE

En aquesta llista hi ha 17 països i territoris. 47 més són en una "llista grisa", dels que han promès a la UE canvis fiscals. Oxfam Intermón demana sancions efectives per als que no els facin.

RedaccióActualitzat

L'Eurogrup, l'organisme que agrupa els ministres d'Economia dels països de la Unió Europea, ha fet pública aquest dimarts la seva llista negra de paradisos fiscals. Després d'avaluar un total de 92 països i territoris des del gener, finalment se n'hi ha inclòs 17. No n'hi ha cap d'europeu i hi destaquen Panamà, Corea del Sud, Tunísia i els Emirats Àrabs Units.

D'altres països com Andorra, Turquia i Sèrbia, s'han inclòs en una "llista grisa" de països que no compleix amb els estàndards de la Unió Europea, però que s'assegura que s'han compromès a "un procés de diàleg constructiu" amb la UE per canviar les seves polítiques fiscals.

Notícia relacionada: Andorra eliminarà el secret bancari quan ho facin tots els paradisos fiscals

Membres de la Unió Europea

Entre aquests 47 sí que hi ha països europeus, alguns fins i tot membres de la UE, com Andorra, Luxemburg, Liechtenstein, San Marino i l'Illa de Man. També hi ha Perú, Uruguai, Marroc, Suïssa, Vietnam, Tailàndia, Hong Kong, Botswana, Jamaica, Bermudes, Illes Caiman i Nova Caledònia, entre altres.

Els més desenvolupats d'entre aquests 47 països i territoris hauran d'haver fet els canvis en la seva fiscalitat a finals de 2018, mentre els que no tinguin centres financers tindran temps fins a finals del 2019.

El comissari europeu d'economia, Pierre Moscovici, ha dit que els països d'aquesta "llista gris" poden tornar a la negre:

"Aquells que hagin fet compromisos els han de donar seguiment amb rapidesa i credibilitat. No hi ha d'haver ingenuïtat: les promès s'han de convertir en accions."

 

Notícia relacionada: El frau de les grans empreses espanyoles en paradisos fiscals augmenta més d'un 200% en un any

Oxfam Intermón reclama sancions

La llista negra no ha agradat a algunes organitzacions que consideren que no ofereix prou garanties. És el cas d'Oxfam Intermón, que considera que només ha inclòs països petits i economies emergents, i ha deixat fora paradisos fiscals reconeguts.

La responsable de justícia fiscal d'Oxfam Intermón, Susana Ruiz, ha assegurat que ja ha passat abans que els països de la "llista gris" no han fet els canvis promesos i no els ha passat res. Segons Ruiz, que hi hagi països de la UE que no compleixin resta credibilitat:

"Mentre hi ha hagi paradisos fiscals al cor d'Europa, serà difícil creure que s'estan plantejant sancions ambicioses i prenent totes les mesures per aconseguir que els països de la "llista gris" es comprometin a impulsar les reformes necessàries."

Els responsables d'Oxfam Intermón han reclamat al govern espanyol que combati de debò l'evasió fiscal  i han assegurat que en l'últim any la inversió espanyola en els paradisos fiscals més agressius s'ha multiplicat per 4, i les grans empreses de l'Ibex-35 ja hi tenen 1.000 filials.

La llista negra completa és aquesta: Samoa Americana, Bahréin, Barbados, Granada, Guam, Corea del Sud, Macau, Illes Marshall, Mongòlia, Namíbia, Palau, Panamà, Samoa, Santa Lucía, Trinitat i Tobago, Tunísia i els Emirats Àrabs.

Notícia relacionada: Què són les societats "offshore" o deslocalitzades?

Anar al contingut