Barcelona

Els pares podran estar-se 24 hores amb els nadons prematurs ingressats al Vall d'Hebron

Campanya per recollir fons i construir una nova secció en què els pares podran estar-se amb els nadons en habitacions individuals

RedaccióActualitzat

Cada any, neixen als hospitals catalans més de 4.000 nadons prematurs, uns 600 al Vall d'Hebron. Perquè els pares d'aquests nadons puguin estar-se tot el temps junts mentre estan ingressats, l'hospital ha posat en marxa la campanya "Amb tu, com a casa".

Es tracta de posar en pràctica una experiència pionera a Espanya, deixant de banda els horaris de visita que solen tenir els hospitals, en què els pares s'implicaran en l'atenció íntegra del nadó i podran participar de forma activa en el seu creixement. Per fer-ho es construirà un centre de neonatologia on els pares podran conviure amb els seus nadons prematurs dia i nit en habitacions exclusives per a ells.

El cap del Servei de Neonatologia de la Vall d'Hebron, Josep Perapoch, ha liderat estudis científics en què ha demostrat que el nadó reacciona al contacte pell amb pell amb els pares i millora el seu neurodesenvolupament.

"Estar en una habitació amb els pares beneficia tothom. Fins ara, els cuidadors erem, bàsicament, nosaltres i ara pretenem que la família arribi a ser el cuidador principal; per tant, nosaltres ens haurem de situar en un altre punt."

L'Hospital de la Vall d'Hebron ja va posar en pràctica una prova pilot, anomenada "Casiencasa", en què es van habilitar habitacions perquè els nens, després d'estar alguns mesos ingressats, poguessin passar temps amb els seus pares progressivament.

Amb aquesta prova es va demostrar que quan havia contacte, disminuïen les apnees i bradicàrdies del nadó i es reduïa la necessitat d'oxigen i sedació farmacològica.

Per contruir aquesta secció, que disposarà de 12 habitacions en 500 m2, caldran 880.000 euros. La Fundació La Caixa hi ha donat el primer impuls econòmic aportant un terç del pressupost de la nova unitat. Ara falten 630.000 euros que es recaptaran amb una campanya de micromecenatge protagonitzada per l'Álvaro, que es va estar molts dies ingressat, i els seus pares.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut