Nigel Farage, en una sessió del Parlament Europeu
Nigel Farage, en una sessió del Parlament Europeu

Nigel Farage, un dels principals promotors del Brexit, admet un possible segon referèndum

Pronostica que la sortida de la UE obtindria més suport que el 2016

RedaccióActualitzat

Nigel Farage, exlíder de l'UKIP (Partit de la Independència del Regne Unit) i màxim promotor de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, ha obert la porta aquest dijous a fer un segon referèndum sobre el Brexit. I pronostica que els partidaris d'abandonar la UE tindrien un suport molt més alt que al 2016, quan van obtenir un 51,9% dels vots.

Dijous, Nigel Farage, actualment eurodiputat, va publicar un tuit on deia: "El que menys he volgut sempre és un altre referèndum sobre la UE, però em temo que ens hi veurem obligats. Hem d'estar preparats."

El tuit inclou un vídeo on es pot veure i sentir una llarga intervenció de Farage a la cadena de ràdio digital LBC (Leading Britain's Conversation).

En una entrevista en una altra emissora, Channel 5, Farage havia criticat l'exprimer ministre Tony Blair i l'exviceprimer ministre Nick Clegg per la seva campanya per evitar el Brexit. Farage va afirmar que mai abandonaran i que seguiran "queixant-se i queixant-se durant tot el procés" de sortida.

El polític britànic ha matisat que tot just comença a pensar que s'hauria de fer un segon referèndum, i que això "mataria el tema" durant una generació.

Una de les claus d'aquestes declaracions és la complexitat del procés de sortida del Regne Unit de la UE. A finals de l'any passat, Londres i Brussel·les van assolir un acord per obrir la segona fase de les negociacions, en la qual s'ha de començar a parlar sobre com serà la futura relació entre els britànics i els països membres de la UE. Entre els diversos temes pendents hi ha què passarà amb els ciutadans de la UE que treballen al Regne Unit o com es compensarà l'aportació econòmica que els britànics fan.

A Londres creixen les veus que discrepen de la sortida de la UE. El govern britànic, però, ha rebutjat per ara la celebració d'una segona consulta. La primera ministra, Theresa May, dedica bona part dels seus esforços a tranquil·litzar els sectors financers. Aquest dijous es va reunir amb representants de diverses entitats per explicar-los que constituïen una prioritat en les negociacions sobre el Brexit i per demanar-los que lluitessin per mantenir Londres com a centre financer d'Europa..

Abans de les eleccions de l'any passat, May havia manifestat, en canvi, que volia trencar amb el que alguns consideren una relació massa estreta entre el sector dels grans negocis i el govern. És possible que May hagi canviat la seva postura a causa dels creixents rumors sobre la possible pèrdua de llocs de treball en el sector financer de Londres si no hi ha un bon acord amb la UE. Els banquers es queixaven que el govern de May no els escoltava.

ARXIVAT A:
Brexit
Anar al contingut