Nicolás Maduro aquest dilluns arribant a la concentració per celebrar el Dia del Treball a Caracas (Reuters)
Nicolás Maduro aquest dilluns arribant a la concentració per celebrar el Dia del Treball a Caracas (Reuters)
Caracas

Maduro proposa una nova Constitució a Veneçuela i l'oposició parla de cop d'estat

El president de Veneçuela desafia l'oposició amb la iniciativa, i el president de l'Assemblea reclama que intervingui l'exèrcit

RedaccióActualitzat

Fugida endavant del president de Veneçuela en la guerra oberta que manté amb l'oposició. Enmig de l'eufòria dels seus seguidors i en plena celebració del Primer de Maig, Nicolás Maduro ha anunciat aquest dilluns una decisió radical: crear una Assemblea Nacional Constituent per redactar una nova Constitució:

"D'acord amb l'article 347, convoco el poder constituent originari perquè la classe obrera i el poble, en un procés popular constituent, convoqui l'assemblea nacional constituent."

L'assemblea estaria integrada per representants del poble escollits per vot popular, però no ha quedat gens clar qui els triaria i com. És una decisió que, aparentment, se salta les estructures democràtiques vigents i que evita la celebració de les eleccions que l'oposició li reclama.

La resposta de l'oposició ha estat immediata i contundent: ho han considerat un cop d'estat i han fet una crida a l'exèrcit. Ho ha dit el líder de l'oposició i president de l'Assemblea Nacional, Julio Borges:

"És el pitjor cop d'estat contra el poble i la Constitució. Les forces armades han de jugar un paper obligatòriament perquè la solució a Veneçuela no sigui el cop d'estat, sinó les eleccions lliures, el compliment de la Constitució. Les forces armades han de ser part de la solució i no part del problema."

Ja hi ha convocada una nova gran manifestació de protesta per dimecres. Això passava al final d'una jornada de protestes coincidint amb el Dia del Treball. Milers d'opositors han bloquejat les autopistes i els serveis de transport de Caracas i s'han enfrontat amb la policia.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut