Bogotà

Nicaragua trenca relacions amb Colòmbia en solidaritat amb l'Equador i Veneçuela

Les tenses relacions entre Veneçuela i Colòmbia han convertit Llatinoamèrica en una zona calenta. L'últim a prendre partit ha estat Nicaragua, que ha trencat relacions amb Bogotà. El govern de Managua s'ha solidaritzat amb l'Equador i Veneçuela. Tot plegat poques hores abans de la cimera del Grup de Rio a la República Dominicana, on els veuran les cares els presidents de Colòmbia, Veneçuela i l'Equador. Mentrestant, Quito ha anunciat la detenció de cinc suposats guerrillers de les FARC.

Actualitzat
Enmig de l'allau d'acusacions, trencaments de relacions diplomàtiques i gairebé amenaces de guerra, els presidents de Veneçuela, l'Equador i Colòmbia, Hugo Chávez, Rafael Correa i Álvaro Uribe, estaven cridats a trobar-se en un sopar de la Cimera de Països Llatinoamericans que es fa a Santo Domingo. Cap dels tres s'hi ha presentat.

El president de Santo Domingo, que és qui organitza la cimera, havia volgut mediar, però només ha pogut mantenir una reunió amb Uribe, que ha dit que anava a confessar-se. El president equatorià, Rafael Correa, segueix exigint juntament amb Hugo Chávez la condemna internacional de l'atac colombià en territori equatorià, en què va morir el número dos de les FARC.

Poc abans de la cimera s'ha sabut que l'Equador ha detingut cinc presumptes membres de la guerrilla de les FARC. Militars equatorians han arrestat cinc suposats guerrillers en una zona de la selva fronterera amb Colòmbia.

Les detencions han coincidit amb l'ofensiva diplomàtica que porten a terme els presidents de l'Equador i de Veneçuela per buscar el suport per una condemna internacional de Colòmbia. El president de l'Equador, s'ha reunit amb el seu homòleg nicaragüenc, Daniel Ortega. Poc després, aquest anunciava que trencava les relacions diplomàtiques amb Colòmbia. Per Ortega, la resolució de l'Organització d'Estats Americans que admet que Colòmbia va violar territori equatorià és insuficient. Com l'Equador, Nicaragua també reclama una condemna rotunda per aquests fets.

Mentrestant, el president veneçolà, Hugo Chávez, i la presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández, van coincidir ahir a Caracas per firmar acords bilaterals de cooperació. Chávez, però, no va tenir tanta sort com el seu aliat equatorià, ja que només va aconseguir que la presidenta argentina reafirmés el seu suport a la resolució de l'OEA.

Cristina Fernández va expressar el seu rebuig per la incursió colombiana i es va reunir amb la mare d'Ingrid Betancourt per expressar-li la seva solidaritat. Però les discrepàncies amb el president colombià, Rafael Uribe, també es manifesten dins del mateix país. Unes 300.000 persones van sortir al carrer per protestar contra la violència dels paramilitars.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut