Ni rebel·lió ni sedició: El jutjat 13 processa 30 persones i deixa fora Santi Vidal

Als processats se'ls acusa majoritàriament de malversació, desobediència i prevaricació per l'1-O

Actualitzat

El jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ha acabat la seva investigació sobre la preparació del referèndum del 2017. Ha trobat indicis de diversos delictes, però, no de rebel·lió ni sedició. Així, la magistrada ha decidit processar 30 investigats pels delictes de malversació, desobediència, prevaricació o falsedat documental.

Són, majoritàriament, càrrecs intermedis del govern de Carles Puigdemont, com ara l'exdirector del Diplocat Albert Royo; l'ex-alt càrrec de Presidència Antoni Molons; Joaquim Nin, ex-secretari general de Presidència, i Rosa Vidal, interventora del govern.

En l'àmbit de les relacions exteriors, també es processa Amadeu Altafaj, exdirector de la representació de la Generalitat davant la Unió Europea, i Aleix Villatoro, ex-secretari general del Departament d'Exteriors. Villatoro és a qui se li atribueixen més delictes: malversació, desobediència, revelació de secrets i prevaricació.

La jutgessa també processa per un delicte de desobediència la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach; el director de TV3, Vicent Sanchis; el de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, i el director de Comercial i Màrqueting de la CCMA, Martí Patxot.

En total són 17 processaments per malversació, 17 per desobediència, 3 per revelació de secrets, 3 per falsedat documental i 4 per prevaricació.

Segons la jutgessa, Alejandra Gil, que es va fer càrrec de la investigació després de la mort del jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer, els processats són part de l'organització del referèndum de l'1-O en els diferents àmbits d'execució i que implica diferents departaments de la Generalitat. Recull les actuacions que s'haurien dut a terme de forma col·legiada des que es va fer la convocatòria per fer possible el referèndum l'1 d'octubre.

"Dintre dels seus respectius àmbits d'actuació, seguint les directrius marcades pels diversos departaments de la Generalitat i amb el ferm propòsit de celebrar el referèndum cap a la independència, van realitzar actuacions i alguns van dictar resolucions amb les quals van disposar de fons públic per finançar el referèndum. Existia un pla comú i cada una de les persones, dintre de les seves respectives competències o àmbits d'actuació, van contribuir de manera decisiva en la consecució de la finalitat que ja s'ha dit. Fins i tot es va celebrar un acte de compromís amb el referèndum el 21 d'abril de 2017."

 

Es deixa d'investigar 15 persones

No hi és a la llista Santi Vidal, jutge i exsenador d'Esquerra amb qui va començar aquesta investigació, ni Carles Viver i Pi-Sunyer, que va ser president del Consell Assessor per a la Transició Nacional. Tampoc Josep Lluís Salvadó, perquè és aforat. En total s'ha aixecat la imputació a quinze persones.

Per als 17 processats per malversació, la jutgessa fixa en 5.803.068 euros la fiança solidària per responsabilitat civil, la quantitat suposadament gastada o compromesa amb la celebració del referèndum.

 

Relació de processats:

Per malversació, desobediència, revelació de secrets i prevaricació:

  • Aleix Villatoro Oliver, ex-secretari general del Departament d'Exteriors

Per malversació, desobediència i prevaricació:

  • Joaquim Nin Borreda, ex-secretari general de Presidència
  • Francesc Sutríes Grau, director general de Patrimoni

 

Per malversació, desobediència i falsedat documental:

  • Rosa Vidal Planella, interventora del govern


Per malversació i prevaricació:

  • Antoni Molons García, exsecretari de Difusió de la Generalitat
  • Amadeu Altafaj Tardio, exdirector de la representació de la Generalitat davant la UE


Per malversació i falsedat documental:

  • Albert Royo Mariné, exdirector del Diplocat


Per malversació i desobediència:

  • Pablo Raventós Saenz, director general d'Unipost
  • Francesc Fàbregas Bonet, gerent d'"El Vallenc"

Per desobediència i revelació de secrets:

  • Frederic Udina Abelló, director de l'Idescat


Per malversació:

  • Jaume Clotet Planas, director general de Comunicació
  • Josep Ginesta Vicente, secretari general de Treball
  • David Palanques Bonavia, responsable de l'àrea TIC de Treball
  • David Franco Sánchez, CTTI
  • Natàlia Garriga Ibáñez, directora de serveis de Vicepresidència
  • Rosa Maria Rodríguez Curto, directora general de T Systems
  • Josué Sallent, director d'Estratègia i Innovació del CTTI
  • Xavier Puig Ferré, responsable de l'àrea TIC d'Exteriors


Per desobediència:

  • Meritxell Massó Carbó, secretària general de Comunicació
  • Núria Llorach Boladeras, presidenta de la CCMA
  • Montserrat Vidal Roca, àrea de Processos Electorals i Consultes Populars
  • Vicent Sanchis Llacer, director de TV3
  • Saül Gordillo Bernárdez, director de Catalunya Ràdio
  • Martí Patxot Cardoner, director de Comercial i Màrqueting de la CCMA
  • Mercedes Martínez Martos, responsable de supervisar les obres en una nau que havia de ser el centre de recollida de dades
  • Joan Manuel Gómez Sanz, cap de Riscos del Centre de Seguretat de la Informació del Consorci de l'Administració Oberta de Catalunya
  • Josep Masolivé Puig, treballador de Fundacio.cat
  • José Maria Gispert Giménez, gerent d'Indugraf Offset


Per falsedat documental:

  • Marta Garsaball Pujol, autoritzada en un compte bancari a Brussel·les de la delegació del govern


Per revelació de secrets:

  • Daniel Gimeno Alcañíz, responsable del tractament del fitxer de dades del registre de participants en consultes no referendàries

 

Fonaments de l'acusació

Des de l'acte de compromís del 21 d'abril la jutgessa implica directament els departaments de Vicepresidència, Economia i Hisenda, el de Treball i Famílies, el d'Afers Exteriors i Presidència i Comunicació, el de Cultura i Salut.

Dels que executaven, la jutgessa apunta persones de diferents departaments. Antoni Molons, aleshores secretari de Difusió de la Generalitat, era un dels homes forts a Presidència.

Ell va encarregar la campanya de les vies, la que el Tribunal Constitucional va prohibir; però que es va emetre als mitjans públics de la Generalitat, segons la justícia, per ordre seva. Diu la interlocutòria que va malversar els diners de la campanya i va prevaricar. I els que van desobeir van ser, per la jutgessa, Núria Llorach, la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans, i el director de TV3, Vicent Sanchis, i Saül Gordillo de Catalunya Ràdio.

En aquell departament, segons la magistrada, hi havia un altre home clau: Joaquim Nin, el secretari general. Per haver impulsat la inscripció de catalans a l'exterior o per haver encarregat a Unipost el material del referèndum, que juntament amb Francesc Sutríes, director general de Patrimoni del Departament de Vicepresidència, va ampliar el contracte marc amb l'empresa de missatgeria, i la jutgessa els processa per malversació, desobediència i prevaricació.

Mateix esquema al Departament de Treball. El nom: el de Josep Ginesta, el secretari general, també apareix a la llista de processats per malversació. Al seu costat, dos càrrecs del CTTI, David Franco i Josué Sallent, amb els quals haurien creat l'eina per reclutar voluntaris per al referèndum. Però Ginesta també hauria coordinat la comunicació als membres de les meses, amb David Palanques.

A Exteriors l'home fort és Aleix Villatoro, el secretari general del Departament. Amb ell, dos noms més, el que era cap del Diplocat, Albert Royo, i Amadeu Altafaj, director de la delegació de Catalunya a la Unió Europea. Tots tres processats per malversació, pels informes sobre el referèndum il·legal que haurien impulsat i pagat i pels viatges dels observadors a Catalunya durant el referèndum.

La llista és llarga, 30 processats. Hi ha també Rosa Vidal Planella, la interventora general de la Generalitat, per haver autoritzat diversos pagaments. Se l'acusa de la malversació en l'1-O, xifrada en aquest jutjat en gairebé 6 milions d'euros, que han de dipositar de fiança els processats per aquest delicte si no volen que se'ls embarguin els béns.

És una suma superior a la del Tribunal Suprem, entre altres coses perquè aquí la jutge fa un càlcul diferent i suma el cost de les hores que els càrrecs i treballadors processats van destinar a la preparació d'un referèndum que el Constitucional havia considerat il·legal i el valor de l'arrendaments dels locals cedits per fer la votació.

La jutgessa acusa també de malversació encara que no són funcionaris públics Pablo Raventós, director general d'Unipost, i el gerent d'"El Vallenc", Francesc Fàbregas, o Rosa Maria Rodríguez, directora general de T Systems, per "participació, inducció i cooperació necessària".

Una llista de fets, amb noms d'alts càrrecs, dividits en dos grups: els que executaven i els que obeïen. O segons la justícia, desobeïen el Constitucional.

La jutgessa també distingeix entre els que van ser notificats pel Tribunal Constitucional de la il·legalitat del referèndum i els que no, un fet que no els eximeix del delicte.

"Coneixien l'existència del pronunciament constitucional que suspenia la realització del referèndum i malgrat això van continuar col·laborant en la celebració"

Així, la interlocutòria del processament incideix en els implicats en la creació del registre de catalans a l'exterior, en les diferents campanyes d'inscripció a l'estranger, la campanya del "civisme", el disseny, creació i activació dels webs de voluntaris, de votació, i també la compra de dominis, publicació i difusió de missatgeria als membres de les meses i material electoral, i propaganda pel referèndum. També la presència d'observadors internacionals, preparació i logística de la jornada electoral i recompte de vots.

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut