Adoració dels Reis d'Orient

Ni a Lleida ni a Sixena: una taula perduda del monestir acaba a Dallas

El museu de Lleida va intentar comprar-la en una subhasta, però sense èxit

Josep Maria CampsActualitzat

El Meadows Museum de Dallas, als Estats Units, ha comprat per més de 400.000 euros una taula que formava part del retaule major de Sixena.

La taula, que representa l'adoració dels Reis d'Orient, va desaparèixer fa un segle fins que, fa un any, el seu propietari, un col·leccionista privat, la va posar a la venda en una subhasta a Berna, a Suïssa.

Peça presumptament italiana

Molt probablement, el col·leccionista no coneixia la procedència real de la peça, perquè es va posar a la venda amb referències errònies i amb un preu d'inici molt baix.

Però tècnics del Museu de Lleida van identificar que l'autor era l'anomenat mestre de Sixena, i van intentar comprar-la. El conservador d'aquest museu, Albert Velasco, ho ha explicat a Twitter:

 

 

 

Velasco ha aprofitat per criticar el poc interès que considera que ha mostrat Aragó per defensar el patrimoni de Sixena:


Notícia relacionada: El president d'Aragó tria Sixena per fer el discurs de Cap d'Any

Al final, la taula la van comprar per 120.000 euros els responsables de la galeria Caylus, de Madrid.

La van restaurar i la van tornar a posar a la venda, però cap instància pública a Espanya va comprar-la.

Venuda per 300.000 euros més

Pocs mesos després, el novembre, en una fira d'art a Nova York, la Tefaf, s'hi van interessar els responsables del museu de Dallas.

Aquests la van acabar comprant per 420.000 euros, més del triple del que li va costar a la galeria madrilenya a la subhasta.

Aquesta venda es va fer poques setmanes abans del polèmic i conflictiu trasllat de les obres de Sixena que eren al museu de Lleida.

Una de les col·leccions més grans d'art espanyol

El Meadows Museum de Dallas, fundat el 1965 per un empresari i filantrop metodista amb la seva col·lecció de pintures, moltes procedents d'Espanya, treballa per ampliar aquesta col·lecció.

Actualment, aquesta col·lecció ja és una de les més importants de fora d'Espanya, amb obres de totes les èpoques, des d'El Greco fins a Picasso, passant per Velázquez o Goya. 

El retaule major de Sixena està força dispers, perquè es va anar venent per fragments al llarg de les dècades, i ara ja n'hi ha una trentena de repartits pel món, en museus i col·leccions privades.

Notícia relacionada: L'art de Sixena, de l'assalt anarquista als tribunals i el 155

Jornada sobre el mestre de Sixena

Malgrat la pèrdua d'aquesta peça, el Museu de Lleida continua treballant en l'estudi de l'obra de Sixena, de la qual encara conserven dues taules i dos fragments.

Precisament d'aquí a poques setmanes, hi celebraran una jornada monogràfica sobre el mestre de Sixena.

Ho ha avançat el mateix Velasco a Twitter, i ha afegit que durant aquesta jornada s'exposarà l'estudi tècnic que han realitzat sobre la taula que ha acabat a Dallas:

 



 

 

ARXIVAT A:
Sixena
Anar al contingut