Neus Català, en un homenatge al Priorat, la seva comarcal natal, el mes de juny (ACN)
Neus Català, en un homenatge al Priorat, la seva comarcal natal, el mes de juny (ACN)
Els Guiamets

Neus Català fa 100 anys

Aquest dimarts al vespre, el Memorial Democràtic li ha organitzat un homenatge a l'Auditori del Conservatori del Liceu

Actualitzat

Neus Català, l'única supervivent catalana viva del camp de concentració de Ravensbrück, fa cent anys aquest dimarts. Infermera nascuda el 1915 als Guiamets i militant del PSUC, va ser víctima del nazisme i és un testimoni viu del boicot que un grup de dones van dur a terme a la fàbrica d'armes del camp. Ella mateixa ho recordava el dia que va rebre el Premi Català de l'Any, el 2006:

"No ens vam sotmetre mai, encara que ens peguessin contínuament, encara que moríssim cada dia, sempre vam guardar aquesta dignitat de l'home en front de la bèstia nazi."

Després de la Guerra Civil, Català es va exiliar a França, on va ser detinguda per la seva col·laboració amb la resistència i deportada a Ravensbrück, un camp de concentració on van morir 90.000 persones. Va ser una lluitadora infatigable contra la dictadura i per la dignitat i activista de la memòria històrica i el feminisme.

Presidenta durant molts anys de l'Amical de Ravensbrück, Català ha rebut els últims anys nombrosos reconeixements, com la Creu de Sant Jordi, la Medalla d'Or de la Generalitat, un homenatge al Priorat, la seva comarca natal; o bé la novel·la sobre la seva vida "Un cel de plom", portada aquest estiu al teatre.

Homentage del Memorial Democràtic

Coincidint amb l'aniversari, aquest dimarts al vespre, el Memorial Democràtic li ha organitzat un emotiu homenatge a l'Auditori del Conservatori del Liceu. L'actriu Mercè Arànega ha interpretat un fragment d'"Un cel de plom" que narra les terribles vivències que Català va patir, tant a dins com a fora del camp de concentració.

Amb el títol "La vida és preciosa", l'acte ha volgut retre homenatge no només a Català, sinó també a totes les dones deportades als camps nazis, coincidint amb el setantè aniversari de l'alliberament dels camps de concentració. Neus Català ha preferit no desplaçar-se des dels Guiamets i l'ha representat la seva filla, Margarita, que ha explicat que la seva mare va batallar per buscar informació i tractar amb "lluitadores ancianes" per recuperar la memòria històrica de l'extermini nazi.

"Assumir i donar testimoni de recorregut personal continua sent per a la Neus la manera de reivindicar la humanitat solitària i la vigència d'aquestes vides entregades."

Anar al contingut