Un operari desbrossant la zona del massís de l'Ardenya-Cadiretes en els treballs de prevenció d'incendis (ACN)
Un operari desbrossant la zona del massís de l'Ardenya-Cadiretes en els treballs de prevenció d'incendis (ACN)
Vidreres

Netegen el sotabosc i fan aclarides a 70 hectàrees del massís de l'Ardenya-Cadiretes, una zona d'alt risc d'incendis

Actualitzat

ACN Vidreres.- El massís de l'Ardenya-Cadiretes concentra 25.000 hectàrees d'alt risc d'incendis forestals i històricament ha tingut episodis de grans focs. A més a més, és una zona transitada i amb urbanitzacions que tenen una població de més de 8.000 persones, una xifra que a l'estiu es multiplica. Tot això ha fet que sigui una de les vint zones estratègiques a tot Catalunya on el Departament d'Agricultura ha decidit fer-hi treballs de prevenció. En aquesta zona en concret s'està actuant en unes 70 hectàrees; sobretot, fan aclarides, podes de l'arbrat i estassades del sotabosc, juntament amb l'arranjament de 8 quilòmetres de camins. Segons la consellera Meritxell Serret, que ha visitat la zona, "s'han d'evitar els incendis en aquests indrets, però, si n'hi ha, cal ajudar perquè s'extingeixin tan ràpidament com sigui possible i que afectin el mínim territori". Els treballs acabaran el juny amb un cost de més de 170.000 euros.

Les actuacions al perímetre de protecció prioritària (PPP) al massís de l'Ardenya-Cadiretes es basen en el Pla de prevenció d'incendis forestals. Consisteixen bàsicament en treballs d'aclarida i poda de l'arbrat i l'estassada de sotabosc o matollar, així com la trituració de les restes generades. El principal objectiu és aconseguir reduir el volum de vegetació existent en aquesta superfície de 70 hectàrees, que es considera estratègica, ja que la zona suposa una "oportunitat" d'actuació per als efectius d'extinció i poder així limitar la propagació de les flames. Del que es tracta és de posar les màximes facilitats perquè, en cas d'incendi, es pugui extingir "al més ràpid possible, afectant el mínim territori i, sobretot, reduint el risc de les persones que hi viuen", afirmava aquest dijous la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, que ha visitat la zona. A partir de l'anàlisi dels punts crítics s'ha calculat que un incendi podria cremar unes 7.000 hectàrees del massís. I en cas de vent de sud, les flames podrien arribar a saltar al massís veí de les Gavarres amb una afectació addicional de 5.000 hectàrees més. L'alta càrrega de combustible amb una gran continuïtat forestal i la presència d'espècies molt inflamables al sotabosc fan que aquesta zona sigui considerada d'alt risc d'incendis a la demarcació de Girona. De fet, en aquesta zona, ja hi ha hagut episodis de grans incendis forestals. El més recent, a Maçanet de la Selva, quan l'any 2003 es van cremar 1.200 hectàrees i també va afectar urbanitzacions. L'any 1979, un incendi a la urbanització dels Pinars de Lloret de Mar va provocar la mort de 21 persones i l'any 1967, un incendi a aquesta mateixa localitat va afectar 5.000 hectàrees i es va estendre fins al límit de les Gavarres.

Un cost de més de 170.000 euros

Els treballs, que van començar el febrer passat i que està previst que acabin a finals de juny, s'han pogut tirar endavant gràcies a la col·laboració dels propietaris dels terrenys, que han donat la seva autorització. Inclouen tres sectors d'aquest massís forestal que pertanyen als municipis de Lloret de Mar, Vidreres, Caldes de Malavella, Tossa de Mar, Llagostera, Santa Cristina d'Aro i Sant Feliu de Guíxols. El pressupost que el Departament d'Agricultura hi ha destinat és de 170.388 euros. Anteriorment, ja s'havien executat actuacions similars en altres sectors del massís, així com actuacions d'emergència després de la nevada del 2010. A Catalunya, el departament està duent a terme actuacions de prevenció similars a una vintena de zones estratègiques, entre les quals hi ha el cap de Creus, les Gavarres, el massís del Montseny, els Ports de Tortosa-Besseit o la zona del Moianès-Lluçanès. La consellera Serret ha recordat que el grau d'execució de les actuacions previstes al Pla de prevenció d'incendis forestals (aprovat fa uns 10 anys) és molt alt, més del 80%, i que cal seguir avançant en la política de gestió forestal tot recordant que el 64% del territori català és bosc.

Anar al contingut