Washington

Netanyahu reclama als EUA "un acord millor" per impedir que l'Iran pugui desenvolupar la bomba nuclear

En un polèmic discurs al Congrés dels Estats Units, el primer ministre israelià ha criticat la política de la Casa Blanca cap a l'Iran i ha afirmat que el règim de Teheran representa "una gran amenaça per a Israel, però també per a la pau al món sencer"

Actualitzat

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha desafiat la política de la Casa Blanca cap a l'Iran i, en un discurs davant del Congrés nord-americà, ha alertat que les intencions de Teheran de desenvolupar un projecte nuclear suposen "un altre intent de destrucció" per a Israel. El primer ministre israelià ha defensat que el règim iranià representa "una gran amenaça per a Israel, però també per la pau del món sencer".

Netanyahu ha indicat que "la batalla entre l'Iran i Estat Islàmic no ha de convertir l'Iran en un amic dels EUA", sinó que, en aquest cas, "l'enemic del teu enemic és el teu enemic". Pel primer ministre israelià, "acabar amb Estat Islàmic i deixar que l'Iran aconsegueixi armes nuclears seria guanyar una batalla, però perdre la guerra".

Sobre les negociacions nuclears del grup 5+1 (EUA, la Xina, Rússia, França i el Regne Unit, més Alemanya) amb el règim de l'aiatol·là Khamenei, creu que no impliquen la demolició de les instal·lacions d'enriquiment d'urani en sòl iranià, sinó que estarien sota la supervisió d'inspectors. El líder del Likud creu que "aquest acord no acabarà amb les armes, acabarà amb el control d'armes", ha dit referint-se a una de les disposicions tractades en les converses, que preveu l'aixecament de restriccions a l'Iran en una dècada si compleix els requisits.

"L'Iran pot aconseguir la bomba trencant l'acord, però també pot aconseguir-la complint-ne els termes", ha dit Netanyahu criticant la laxitud que hi ha en les negociacions. Per això ha fet una crida a buscar un "acord millor", perquè "és millor cap acord que un mal acord".

Tensió amb la Casa Blanca

La visita de Netanyahu a Washington ha estat envoltada de polèmica perquè ha parlat al Congrés nord-americà, convidat només pels republicans i amb l'oposició del president Obama. Netanyahu, en plena campanya electoral al seu país, no dissimula que vol torpedinar les converses sobre el programa nuclear iranià.

La Casa Blanca havia indicat prèviament que Obama no escoltaria el discurs, mentre que el vicepresident Joe Biden, president del Senat, tampoc hi ha estat perquè és de viatge a Guatemala. A més, mig centenar de congressistes demòcrates han boicotejat Netanyahu i s'han absentat de l'acte.

La posició del primer ministre israelià incomoda la Casa Blanca, que sempre ha tingut molt bones relacions amb Israel i que ara ha optat per la diplomàcia en les seves relacions amb el règim dels aiatol·làs.

Elogis a Obama

Potser per rebaixar aquesta tensió, Netanyahu ha elogiat el president nord-americà en el seu discurs. "Apreciem tot el que ha fet el president Obama per Israel, molta part del qual és àmpliament conegut", ha destacat, abans d'afegir que "algunes de les coses que ha fet per Israel mai se sabran perquè es tracta d'afers delicats".

"La notable aliança entre Israel i els Estats Units sempre ha estat per sobre de la política, i ha de romandre sempre per sobre de la política", ha dit el primer ministre israelià al Congrés.

Obama critica la falta d'alternatives de Netanyahu

A Obama no li ha agradat gens el discurs que ha hagut de sentir del primer ministre israelià al Congrés dels Estats Units. Especialment ha criticat que Netanyahu digués que, sigui quin sigui, l'acord sobre el programa nuclear iranià serà dolent. En plenes negociacions, Obama retreu a Israel que no proposi cap alternativa: "El meu objectiu ara és resoldre aquest problema. No em fixo en el politiqueig ni en el teatre que comporta. Suggereixo fermament que mentre els membres del Congrés ho avaluen, també mantinguin el focus".

L'Iran ja ha acusat Netanyahu de mentir de manera continuada i d'oferir un espectacle enganyós com a part, diu, de la propaganda dels extremistes de Tel Aviv.

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut