Jerusalem

Netanyahu ordena construir un miler d'habitatges als territoris ocupats

La decisió provoca crítiques entre alguns ministres de la coalició, que consideren que el pla portarà a una crisi en les relacions entre Israel i els Estats Units

RedaccióActualitzat

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha ordenat que es tiri endavant els plans per construir un miler de vivendes més al Jerusalem Est, així com noves infraestructures a Cisjordània, tots dos territoris ocupats des del 1967, segons han confirmat fonts oficials israelianes. La notícia s'ha fet pública enmig de les tensions creixents a la part annexionada i ocupada de la ciutat. Les noves vivendes es construiran als barris de Har Jomá -uns 400 habitatges- i de Ramat Shlomó -uns 600-, dues colònies jueves de Jerusalem Est. L'executiu també ha aprovat infraestructures com camins i carreteres cap a Cisjordània.

Aquest anunci ha passat poc després que el Canal 2 de la televisió israeliana avancés que Netanyahu tenia previst construir almenys 2.000 vivendes a Cisjordània, a més de projectes com carreteres, zones industrials o parcs al territori ocupat. Aquesta informació ha provocat crítiques de ministres de la coalició de govern, com el de Finances, Yair Lapid, que ha afirmat que "el pla portarà a una crisi en les relacions entre Israel i els Estats Units, i perjudicarà la posició del país al món".

Segons mitjans locals, la decisió de Netanyahu respon a fortes pressions del ministre d'Economia i líder ultradretà, Naftalí Bennettt, i també del titular de Vivenda, Uri Ariel, que van amenaçar amb soscavar la coalició si no disminuïen les restriccions en la construcció d'habitatges a les colònies jueves.

L'anunci d'edificar 1.600 vivendes a Ramat Shlomó al 2010 va causar una crisi diplomàtica entre Israel i els Estats Units. El projecte es va suspendre davant les pressions de Washington. Però a finals del 2012 va tornar a sortir a concurs públic la seva construcció, un cop l'ONU va reconèixer Palestina com estat observador de l'Assemblea General de la institució.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut