Benjamin Netanyahu i Federica Mogherini a Brussel·les (Reuters)
Brussel·les

Netanyahu, convençut que països europeus també traslladaran les ambaixades a Jerusalem

El primer ministre israelià defensa que el reconeixement de Jerusalem com a capital contribuirà a la pau al Pròxim Orient

RedaccióActualitzat

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha reiterat davant la responsable de relacions exteriors de la Unió Europea, Federica Mogherini, la demanda de reconeixement de Jerusalem com a capital d'Israel. Netanyahu espera que els països europeus segueixin així l'exemple dels Estats Units, després que Donald Trump fes el pas unilateralment i en contra de bona part de la comunitat internacional.

Benjamin Netanyahu, convidat a la reunió dels ministres d'Exteriors europeus, ha defensat davant Mogherini que aquest reconeixement contribuirà a la pau al Pròxim Orient, tot i l'onada de protestes que s'ha desfermat a la regió des de l'anunci de la Casa Blanca. També ha emplaçat Palestina a reconèixer, diu, aquesta realitat:

"És l'hora que els palestins reconeguin l'estat jueu i la seva capital, que és Jerusalem. I, tot i que encara no tenim cap acord, penso que això és el que passarà. I penso també que tots, o una bona part, dels països d'Europa traslladaran les seves ambaixades a Jerusalem, la reconeixeran com a capital d'Israel i es comprometran amb nosaltres en la seguretat, la prosperitat i la pau."


La polèmica decisió de Trump col·loca els 28 en una posició difícil, perquè l'estatus de Jerusalem ha estat sempre un dels aspectes més espinosos de les negociacions de pau. Tot i així, la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, ha demanat calma perquè un increment de la tensió i de la violència "seria un regal pels extremistes que, en realitat, estan en contra de la pau, la seguretat i la convivència". Per Mogherini s'ha de trobar una solució pactada entre israelians i palestins:

"Nosaltres pensem que l'única solució realista al conflicte entre Israel i Palestina està basada en dos estats, amb Jerusalem com a capital de tots dos: l'estat d'Israel i l'estat de Palestina, amb les fronteres del 1967."

"Continuarem respectant el consens internacional sobre Jerusalem fins que es resolgui l'estatut final de la Ciutat Santa en negociacions directes entre les parts".

És la primera visita d'un premier israelià a les institucions europees en més de vint anys. Abans de la trobada, la pràctica totalitat de països de la UE ha mostrat el seu desacord amb la decisió dels EUA.

La forta nevada que ha caigut a Brussel·les, però, ha obligat a cancel·lar la trobada de Netanyahu amb el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker. El primer ministre israelià ha hagut de marxar per participar en unes votacions importants al seu país.

Mentrestant, aquest dilluns s'espera que continuïn les protestes al món àrab i musulmà, que ja han deixat quatre morts i centenars de ferits.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient Trump Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut