Nens migrants en un camp de detenció de Texas
Nens migrants en un camp de detenció de Texas

Nens i joves migrants engabiats i separats dels seus pares a la frontera amb Mèxic

Indignació contra l'administració Trump després de la publicació d'imatges de centres de detenció

Actualitzat

Infants de només mesos o pocs anys han estat separats a la força dels seus pares als Estats Units. Sols, esperen en gàbies de detenció, embolicats en paper d'alumini per les baixes temperatures de l'aire condicionat, en un centre de Texas.

Els han detingut a la frontera amb Mèxic, quan intentaven travessar-la amb els pares. Els pares van ser enviats a la presó i els fills van passar a ser "menors no acompanyats".

Des de l'abril, 2.300 menors han estat separats dels seus pares, sota la política de tolerància zero del president dels Estats Units, Donald Trump. Des d'aleshores, no s'havia vist en quines condicions estaven aquests menors o com eren les instal·lacions per dins. Està prohibit fer-hi fotos o gravar-hi vídeos. Però, davant la pressió mediàtica, el mateix govern nord-americà n'ha acabat difonent imatges i vídeos.

 

L'interior del centre de detenció a Rio Grande City, a Texas (Reuters)

 

 

Texas té 11 centres de detenció de migrants. Representants demòcrates i periodistes van visitar-ne un aquest dilluns. La policia l'anomena "Ursula", i els migrants que intenten evitar-lo en diuen "la gossera".

En sortir del recinte, els legisladors van parlar de "gàbies" plenes de nois i noies, molts cops separats de les seves famílies. Es van afegir així a les veus dels crítics amb la política migratòria de Trump.

 

 

Migrants en un camp de detenció de Texas (Reuters)

 

Les imatges del centre de detenció de Texas han provocat una allau de crítiques contra Trump, fins i tot dins del Partit Republicà. L'exprimera dama Laura Bush n'és un exemple:

"Visc en un estat fronterer. Aprecio la necessitat de reforçar i protegir les nostres fronteres internacionals, però aquesta política de tolerància zero és cruel. És immoral. I em trenca el cor."

 

Laura Bush ha rebut el suport de la seva successora, Michelle Obama:

"A vegades, la veritat està per damunt del partit."

 

Infants migrants al costat de la frontera mexicana, a Texas (Reuters)

 

Deportacions més traumàtiques per pressionar els demòcrates

Encara que no es deporta més persones que abans, es fa d'una manera molt més traumàtica.

Trump vol forçar els demòcrates perquè li aprovin el pressupost del mur que hauria de separar els Estats Units i Mèxic. Vol aplicar una nova llei d'immigració molt més restrictiva.

El president nord-americà segueix dient que el que està passant es pot "arreglar ràpidament, fàcilment" i aconseguint "seguretat". Considera que la culpa de la norma migratòria és dels demòcrates:

"Els demòcrates són el problema. A ells, no els preocupa el crim i volen immigrants il·legals, sense importar com de dolents puguin ser, per abocar-los al nostre país i infestar-lo, com l'MS-13. Ells no poden guanyar amb les seves terribles polítiques, i per això els veuen com a votants potencials."

 

Trump manté la importància de reforçar les fronteres:

"Si no tens fronteres, no tens un país!"

 


Però la separació de famílies l'han considerada inacceptable des de les Nacions Unides fins al cercle més íntim del president Trump. La primera dama nord-americana ha demanat un acord per no separar famílies migrants.

ARXIVAT A:
MigracionsTrump
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut