Pallars Sobirà

Neix la primera escola catalana de pastors per continuar un ofici en perill d'extinció

El de pastor és un dels oficis en perill d'extinció. Per evitar-ho, dimarts que ve començarà a funcionar la primera escola catalana de pastors amb 28 alumnes matriculats. Els nous estudiants són gent jove que creu que gestionar ramats és un mercat real de feina per continuar un ofici que amenaça de perdre's. La falta de pastors ha portat els ramaders catalans a contractar immigrants de l'Europa de l'Est per 700 euros. És la segona escola de pastors que existeix a Espanya, i se suma a la d'Astúries.

Actualitzat
La falta de pastors a les explotacions ramaderes catalanes ha portat les associacions ubicades al Pallars Sobirà a crear, amb l'ajuda econòmica de la Generalitat, una escola de pastors que pugui formar nou personal per ocupar-se dels ramats catalans que pasturen a l'aire lliure.  La coordinadora del centre, Vanessa Freixa, ha assegurat que "hi ha una oferta real d'ocupació".

Els alumnes tenen una edat mitjana de 31 anys i un perfil professional en el qual predominen les persones relacionades amb el món rural. La majoria dels 28 alumnes matriculats tenen llaços familiars amb el sector ramader, i aquests estudis els permetran accedir a les ajudes públiques necessàries per organitzar el seu propi ramat.

L'escola va rebre un total de 42 sol·licituds. Dimarts començaran les classes teòriques, que duraran un mes, i després hi haurà dos períodes de pràctiques que s'allargaran fins al gener del 2010 amb pastors i ramaders del Pirineu lleidatà.




Anar al contingut