Pavelló del Nou Congost de Manresa ple de gom a gom
Pavelló del Nou Congost de Manresa ple de gom a gom
Manresa

Neix la Crida Nacional per la República: Torra i Puigdemont reivindiquen diàleg i unitat

La Crida arrenca a Manresa amb una apel·lació a oblidar retrets i sumar forces entre els partits independentistes

RedaccióActualitzat

La Crida Nacional per la República ha fet la seva gran presentació en un acte al Pavelló del Nou Congost de Manresa, un acte en què han participat els tres principals impulsors: el president Quim Torra, al mateix pavelló; el president Carles Puigdemont, des de l'exili de Brussel·les, i el president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, des de la veïna presó de Lledoners, a través d'una carta.

Ja des de la seva presentació com a embrió, Puigdemont apel·lava a la transversalitat de la Crida Nacional per la República: la voluntat de sumar totes les sensibilitats amb l'horitzó de la independència. Es tracta d'un moviment polític i, segons els impulsors, és completament compatible formar-ne part i, alhora, ser d'un altre partit polític.

D'entrada, però, ni Esquerra ni la CUP tenen intenció de sumar-s'hi. Caldrà veure si s'acaba convertint en un partit polític i quin paper hi pot jugar el PDeCAT.

 

 

Unes 6.000 persones han omplert el Pavelló del Nou Congost de Manresa. La Crida ja té 51.000 adherits i 9.500 socis fundadors.


A l'acte, després de la benvinguda, hi ha hagut un moment de record per als polítics presos i els que són a l'exili, acompanyat de llargs aplaudiments i crits de llibertat.

Amb el lema "Sumem persones, no sigles", un seguit d'alcaldes, diputats i persones anònimes han explicat per què s'han fet de la Crida i han posat el seu vot dintre d'una urna de l'1-O.

 

 

 

Jordi Sànchez ha escrit una carta per a l'ocasió i ha explicat que s'ha d'aprendre dels errors del passat. Sànchez ha argumentat que si les coses no es van fer prou bé abans de l'1-O va ser per "desconfiança i rivalitat partidista". Però, ara, la Crida, ha dit, "neix per sumar, perquè sumant guanyarem".

 

 

Després li ha tocat el torn al president Quim Torra, que ha parlat dels judicis dels pròxims dies, que, segons ha dit, van contra tots els votants de l'1-O. També ha afegit que s'ha acabat el crèdit polític per al president del govern espanyol, encara que no renunciaran mai al diàleg.

 

 

Amb crits de "president", el públic ha donat la benvinguda a Carles Puigdemont, que ha parlat des de la Casa de la República de Brussel·les. Puigdemont ha insistit que cal fer un país millor i ha explicat que, per fer-ho possible, la Crida és una bona eina de caràcter temporal. Carles Puigdemont ha dit que ha de permetre compartir estratègies per avançar, sense ser excloent i sense que ningú hagi de renunciar a res.

 

 

La Crida neix amb la voluntat de dissoldre's un cop assolida la República.

Després de l'acte d'avui, els pròxims passos seran aprovar en una assemblea les ponències ideològica i organitzativa de la Crida. També, escollir-ne la direcció.

ARXIVAT A:
Crida Nacional per la RepúblicaProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut