Neix al Berguedà la primera associació de protecció civil comarcal del país

Neix al Berguedà la primera associació de protecció civil comarcal del país

Neix al Berguedà la primera associació de protecció civil comarcal del país

Actualitzat
Membres de l'AVPC amb al director general de Protecció Civil de la Generalitat, Joan Delort. Imatge del 28 d'octubre del 2016. (Horitzontal)

Membres de l'AVPC amb al director general de Protecció Civil de la Generalitat, Joan Delort. Imatge del 28 d'octubre del 2016. (Horitzontal)

ACN Berga.-La comarca del Berguedà té la primera associació de protecció civil comarcal del país. Es tracta d'un servei mancomunat que permetrà que tots els municipis adherits puguin rebre'l quan els convingui. La iniciativa té especial interès en una comarca com el Berguedà, on per la seva baixa densitat de població hi ha molts municipis que no podrien tenir el servei per no disposar de suficients efectius per crear una entitat de voluntaris de protecció civil municipal. El director general de Protecció Civil, Joan Delort, ha mostrat el compromís de la Generalitat perquè el projecte surti molt "reeixit i exitós". La voluntat del Govern, segons ha dit, és que el model es pugui exportar en d'altres comarques amb baixa demografia.

L'Associació de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) és la primera associació que aglutina més d'un municipi al país i que neix sota el paraigua del Consell Comarcal, però a les ordres de l'alcalde de cada municipi. Amb aquesta iniciativa es vol apostar per un model on els territoris com el Berguedà puguin impulsar aquestes entitats i alhora garantir-ne la seva consolidació amb els recursos humans, tècnics i econòmics necessaris per aquestes tasques. El president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, ha explicat que fa un any que l'ens comarcal treballa per trobar un emparament legal, ja que la llei preveu que aquestes entitats treballin en el marc municipal. "Aquí hi havia una necessitat de fer-la de caràcter comarcal perquè ens ha semblat que és una de les formes que podem sumar els esforços i els recursos humans, tècnics i econòmics per fer realitat que el model de protecció civil pugui tenir el cos que necessita una comarca com la nostra que pot tenir riscos de caràcter pluvial i en episodis de neu o per donar suport als ajuntaments en esdeveniments específics que puguin organitzar", ha explicat Font. Pel president del Consell Comarcal del Berguedà, l'entitat vol ser "la punta de llança" d'un model exportable arreu de Catalunya. L'associació, liderada per Josep Isaach, compta actualment amb 20 voluntaris i, fins ara, s'hi han sumat 12 municipis: Berga, Sant Jaume de Frontanyà, Gisclareny, Fígols, Bagà, L'Espunyola, Gironella, Avià, Borredà, Casserres, Olvan, La Pobla de Lillet i Gósol. La resta de municipis de la comarca s'hi podran sumar en un futur. De moment, Cercs i Puig-reig, que ja fa temps que tenen la seva associació municipal, mantenen l'autonomia i no s'inclouen dins l'AVPC. Les principals funcions de l'AVPC són la coordinació de l'aportació desinteressada del voluntariat en tasques de protecció civil; l'impuls de la participació ciutadana en temes de prevenció o actuacions de protecció civil; la sensibilització de la població respecte els riscos que els puguin afectar; les activitats formatives i divulgatives, entre d'altres. Actualment a Catalunya hi ha 115 associacions municipals i 1.393 voluntaris.