Navarro s'ha reunit amb el vicepresident de la CE, Joaquín Almunia. (Foto: ACN)
Navarro s'ha reunit amb el vicepresident de la CE, Joaquín Almunia. (Foto: ACN)
Brussel·les

Navarro defensa a Brussel·les el federalisme i la necessitat d'una consulta

El líder del PSC considera que el federalisme és la millor solució per a Catalunya, Espanya i la UE. També ha defensat a Brussel·les la necessitat d'una consulta sobre l'autodeterminació, però sempre dins de la "legalitat" i pactada amb l'Estat. Navarro s'ha reunit amb el vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, a qui ha demanat mesures des de la UE per combatre la crisi i la desocupació.

RedaccióActualitzat
El líder del PSC, Pere Navarro, ha anat a Brussel·les a defensar un model federal com a alternativa a l'independentisme, el que considera "la millor solució" tant per a Catalunya com per a Espanya i la UE. Aquest model inclouria "la participació democràtica dels ciutadans" i que Catalunya "continuï vinculada amb la resta d'Espanya, en millors condicions". "Venim a expressar altres propostes", ha dit als periodistes, alhora que ha rebutjat la idea d'"internacionalitzar el conflicte" sobre la situació de Catalunya i ha apostat, en canvi, per "internacionalitzar-ne la solució".

Navarro ha assegurat que el PSC dóna suport a la celebració "urgent" d'una consulta sobiranista, encara que ha de ser "legal i acordada" amb l'Estat. Com ja va demanar després de la cimera pel dret a decidir, Navarro ha demanat la "dissolució" del Consell Assessor per a la Transició Nacional promogut per l'executiu d'Artur Mas, ja que segons el seu parer és una "estructura que avança cap a l'estat propi" abans que s'hagi fet la consulta. El primer secretari del PSC ha descartat que hi hagi discrepàncies internes sobre aquesta qüestió en el seu partit, i ha assenyalat que la posició és "molt clara" sobre la necessitat d'una reforma federal de la Constitució.

Pere Navarro ha subratllat que, a banda de la consulta, a Catalunya també és urgent sortir de la crisi econòmica. Hi ha 900.000 parats que "necessiten resposta i no poden esperar que siguem un estat federal o que Catalunya sigui un estat independent".

En la seva visita a Brussel·les, el líder del PSC s'ha reunit amb el vicepresident de la Comissió, Joaquín Almunia, i es trobarà també amb altres representats de les institucions europees. Els traslladarà aquesta "necessitat de solucions" i demanarà polítiques de creixement i de creació de llocs de treball, en especial per als joves.

Pel que fa a la negociació dels pressupostos catalans, Navarro ha demanat a la Generalitat que presenti un projecte de comptes com més aviat millor. "El que hem demanat no és una pròrroga dels pressupostos, sinó uns pressupostos", ha assegurat Navarro, en ser preguntat sobre la posició del PSC.
Anar al contingut