Portada de l'edició especial
Portada de l'edició especial

"National Geographic" fa autocrítica per l'enfocament "racista" d'antics reportatges

Actualitzat

"Durant dècades, la nostra cobertura va ser racista. Per superar el nostre passat, l'hem de reconèixer." És el títol de l'editorial de la revista "National Geographic", que reconeix que durant anys la revista va cobrir temes relacionats amb gent de color amb un "enfocament racista".

L'article explica que "National Geographic" va contribuir molt poc a deixar enrere els estereotips sobre la població negra, integrats dins la cultura blanca d'Amèrica.

 

 

Des de la revista es va considerar que abans de treballar el racisme amb una edició especial, calia fer un repàs a la història del mateix "National Geographic".

Susan Goldberg, directora de "National Geographic", signa la peça que s'inclou a l'edició especial que presentarà la revista a l'abril; apunta que, un cop repassada la investigació, "algunes de les coses que es troben als nostres arxius et deixen sense paraules".

 

 

Una revista creada durant el colonialisme

L'article exemplifica que la revista va tractar temes amb enfocament racista. "National Geographic" va néixer amb el colonialisme, i aquest fet es va plasmar als articles i reportatges que es van publicar des de llavors i fins a l'any 1970.

Un dels articles que contenien un enfocament racista és de l'any 1916 i parla sobre els aborígens australians: se'ls tracta de "salvatges que són menys intel·ligents que la resta d'humans". Un altre article es va escriure l'any 1930 després que la revista va enviar un reporter i un fotògraf a cobrir com es coronava el rei d'Etiòpia. Susan Golderg, a l'article, explica que, si la cerimònia s'hagués celebrat als Estats Units a la mateixa època, "National Geographic" no hauria cobert la notícia perquè, segons l'autor de l'article, "els africans americans estaven exclosos de pertànyer a la revista -almenys a Washington- als anys 40".

L'any 1956, en una fotografia d'un esclau negre que prepara una taula de joc, hi apareix la frase:

 

"Mantingueu viu aquest capítol de la història del país que tots els americans estan orgullosos de recordar."

 

També es va parlar sobre Sud-àfrica sense referir-se a l'apartheid dos anys abans.

 

La població negra dels Estats Units, ignorada

Admeten que fins als anys 70 "National Geographic" va ignorar la gent de color que vivia als Estats Units, però alhora retratava els natius com a exotics, freqüentment desvestits i com a caçadors salvatges i feliços.

Segons John Edwin Mason, l'encarregat de la investigació i professor especialitzat en la història de la fotografia i la història d'Àfrica, "els americans formaven la seva idea del món amb les pel·lícules de Tarzan".

Susan Goldberg explica que és important tenir present "com la raça defineix a les persones, les separa i les uneix"; considera que "si no s'entén això, no es pot entendre el segle XXI a Amèrica".

Anar al contingut