Narcís Esparó ha enviat més de 400 cartes als líders independentistes empresonats
Narcís Esparó ha enviat més de 400 cartes als líders independentistes empresonats

Narcís Esparó, l'home que ha escrit més cartes als presos independentistes

N'ha escrit més de 400, de les 150.000 que els familiars calculen que han rebut en total

Paula FloritActualitzat

Els familiars dels líders independentistes empresonats diuen que en un any han rebut al voltant de 150.000 cartes, i ja estan en contacte amb l'Arxiu Nacional de Catalunya perquè les conservin allà.

La persona que possiblement més cartes els ha escrit, més de 400, és un avi que es diu Narcís Esparó, té 84 anys i viu a Alella:

"Aquesta en concret és la 424 carta. Això va començar el 19 d'octubre del 2017. En entrar a la presó els dos Jordis, en virtut del motiu que els va portar a la presó -per mi totalment injustificat-, em vaig comprometre amb mi mateix a escriure'ls una carta cada dia."

 

"Jo intento fer una mica d'escalf"

I ho ha complert. Ha rebut una quinzena llarga de respostes, que guarda com un tresor. Per exemple, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, fa poques setmanes li va confirmar el seu rècord:

"Sense cap mena de dubte, ets la persona que ens ha escrit més cartes."

 

"Jo intento fer una mica d'escalf al seu entorn i a la vegada en aquell moment que estaven a Madrid informar-los de coses que passaven aquí que d'una altra manera no sabien."

És que el que li va agraïr l'exconsellera Dolors Bassa el maig del 2018:

"Hi hauria algun article que m'hauria passat per alt, si no fos per la teva carta, en què el citaves, i llavors l'he buscat per llegir-lo."

 

A Madrid, i també a Catalunya

Amb el trasllat dels presos a Catalunya, les cartes -que guarda perfectament classificades- han esdevingut espais manuscrits de debat polític. Els ha preguntat sobre la pèrdua de la majoria independentista al Parlament o els parla de la seva vida quotidiana, per exemple, el seu besnét.

En Narcís no esperava allargar tant de temps la rutina d'escriure'ls cartes:

"Crec que ells tampoc s'ho pensaven. Al poc temps, ells i després jo ens vam adonar que la cosa anava per llarg. Potser hi ha una salvetat d'una persona que la veig més tocada, la majoria estan més encoratjats que mai i esperant amb ànsia el judici. No per defensar-se, sinó per atacar la justícia espanyola."

 

"Ens retrobarem en llibertat"

La relació epistolar que ha establert amb els presos ha generat una amistat que molt possiblement continuarà quan surtin:

Jordi Sànchez - 10 novembre 2017: "Els ànims continuen forts. En gran part, per gent com vostè, que demostra cada dia l'estima i afecte que té al país i, ara també, a nosaltres."

Carme Forcadell - 21 d'abril 2017: "Narcís, espero poder abraçar-te quan surti. Ens retrobarem en llibertat i xerrarem del futur."

Jordi Turull - 15 d'octubre 2018: "Quan sortim, una de les coses que hem de fer és venir a Alella i poder agrair-te aquesta companyia que ens fas cada dia sense excepció."

 

"Mentre ells siguin a la presó, jo continuaré escrivint una carta cada dia, salvat que Déu no se m'emporti, que aleshores no podré escriure!"

 

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés catalàJudici procés
Anar al contingut