Roma

Napolitano encarrega a Marini la formació d'un govern de transició a Itàlia

Després de reunir-se amb els líders dels diferents partits i d'una pausa de reflexió, el president d'Itàlia, Giorgio Napolitano, ja s'ha decidit per desencallar la situació política que viu el país. El dirigent ha optat per ordenar un govern de transició que s'encarregarà de reformar la llei electoral. L'altra opció era dissoldre les cambres i convocar eleccions anticipades, cosa que hauria satisfet Silvio Berlusconi. A més, Napolitano ja ha escollit qui liderarà la formació d'un govern de transició. Ho farà el president del Senat, el democristià Franco Marini.

Actualitzat

El president de la república ha triat Franco Marini per formar un govern interí, perquè creu que és qui pot obtenir el consens per aprovar un nou sistema electoral abans de celebrar els comicis. Marini s'ha mogut sempre en el centre polític, i la presidència del Senat li atorga el benefici de la neutralitat.

Després de quatre dies de consultes amb els representants polítics, el president de la república ha escollit la fórmula del "mandat d'exploració" per solucionar la crisi del govern oberta arran de la dimissió del primer ministre, Romano Prodi. El cap d'Estat ha justificat la seva decisió i ha explicat que la crisi de govern va començar quan les forces polítiques van iniciar la modificació de la llei electoral i part de la Constitució al Parlament. Napolitano ha explicat també que els italians viuen amb preocupació la situació del país i creuen que la reforma del sistema electoral és necesària per l'estabilitat política.

Per la seva part, el president del Senat ha explicat que intentarà portar a terme les reformes el més aviat possible.

No hi ha gaire temps, però, i el calendari està atapeït. L'oposició, amb Silvio Berlusconi al capdavant, ja ha dit que no li agrada el nom de Marini. I és que és partidària de la celebració de comicis perquè, amb l'actual llei electoral, obtindrien, gairebé amb total seguretat, la victòria.

Per contra, l'opció del govern de transició té el suport dels partits de centre, inclosos els democristians. El líder del partit democràtic i alcalde de Roma, Walter Veltroni, considera que celebrar "eleccions anticipades avui significa inestabilitat demà; coalicions de 12 partits és una situació absolutament allunyada del que Itàlia necessita".

Així doncs, Berlusconi està sol. El consens social per reformar el sistema electoral és molt ampli: des dels sindicats fins a l'Església catòlica, pocs dubten que Itàlia necessita una reforma electoral que l'alliberi de la fragmentació política i faci més fàcil governar el país.

Anar al contingut