Montserrat Tura i Joaquim Nadal, en una conferència al setembre passat. (Foto: ACN)
Montserrat Tura i Joaquim Nadal, en una conferència al setembre passat. (Foto: ACN)
Barcelona

Nadal i Tura subscriuen un manifest de crítics del PSC que considera insuficient la Declaració de Granada

Un document firmat per una vintena de dirigents socialistes critica la proposta de model federal aprovada pel PSOE dissabte i reclama una constitució que permeti exercir el dret a decidir dels catalans. Entre els firmants, hi ha el diputat i la cara visible d'Avancem, Joan Ignasi Elena; el president del grup municipal a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, i l'europarlamentària Maria Badia.

RedaccióActualitzat
Militants i exdirigents del PSC crítics amb la direcció del partit han fet públic aquest dimarts una declaració on aprecien "passos insuficients i carències rellevants" en la Declaració de Granada, la proposta de model territorial federal aprovada pel PSOE aquest dissabte.

En el document, els militants socialistes troben a faltar que la Declaració de Granada especifiqui com es vol reformar el Senat, lamenten que no reconegui explícitament Catalunya com a nació i Espanya com un estat plurinacional i asseguren que és "incerta" la possibilitat que en una nova Constitució federal es permeti fer efectiu el dret a decidir.

El text està firmat, entre d'altres, pels exconsellers Joaquim Nadal, Joan Manuel del Pozo i Montserrat Tura; exdiputats com Toni Comín i Laia Bonet; l'eurodiputada Maria Badia i el president del grup municipal a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí.

És el primer document públic que socialistes provinents de diferents sectors del partit firmen des que Pere Navarro va ser escollit primer secretari del PSC al desembre del 2011. D'aquesta manera, entre els firmants hi ha el diputat Joan Ignasi Elena, una de les cares visibles del moviment Avancem, i també representants del Fòrum Cívic, com Badia o l'exdiputat Daniel Font.

Reconeixement com a nació

El document creu que la "Declaració de Granada" hauria de reconèixer les relacions bilaterals entre el govern espanyol i les comunitats autònomes i, pel que fa al finançament autonòmic, reivindica reconèixer el principi d'ordinalitat i "equiparar" el rendiment per càpita del sistema foral basc i navarrès amb el de les autonomies de règim comú. També apunta que, "en una nova Constitució federal, és imprescindible que Catalunya sigui reconeguda com a nació explícitament", i hauria de definir-se una hisenda catalana pròpia com l'última responsable de la gestió i recaptació de tots els impostos a Catalunya.

Pel que fa al dret a decidir, recalquen que és una qüestió que "no només no és menor, sinó que és del tot central a l'hora d'articular un acord entre Catalunya i la resta d'Espanya". Tot i que assenyalen que amb l'actual Constitució "una consulta no vinculant ja és possible", creuen que una reforma constitucional en sentit federal també hauria d'emparar una consulta d'autodeterminació, que defineixen com a irrenunciable.

El text també destaca els avanços que ha fet el PSOE a la Declaració de Granada, com la defensa i protecció del català, l'assumpció plena del plurilingüisme per part de l'Estat, la clarificació de la distribució de competències i la descentralització del poder judicial.

La direcció ho veu "molt proper al separatisme"

El portaveu del grup parlamentari socialista, Maurici Lucena, ha dit que el sector crític del PSC es troba "molt a prop de les posicions del separatisme", després de conèixer el document. Lucena també ha afirmat que aquesta posició és "molt minoritària al partit".

A més, Lucena ha posat en dubte que el portaveu del PSC a Barcelona, Jordi Martí, tingui prou capacitat per entendre el document aprovat pel PSOE: "ell és un especialista en cultura i aquest és un text amb certa sofisticació jurídica". El portaveu socialista al Parlament considera les opinions de Martí en el terreny nacional són "irrellevants" per al PSC.

A banda, de signar el document amb altres militants crítics, Martí va escriure aquest dilluns un article al seu blog en contra de la Declaració de Granada.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut