Barcelona

Nadal considera que ha arribat el moment de portar al Constitucional l'incompliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, es mostra partidari de portar al Tribunal Constitucional l'incompliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut per part del govern espanyol.

RedaccióActualitzat
L'endemà que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va reiterar que els 219 milions d'euros no es pagaran, Nadal ha afirmat, a l'espai "L'entrevista" de Catalunya Informació, que ha arribat el moment de presentar un recurs.

Nadal ha qualificat de "cinisme extrem" que el ministre Montoro digui que no hi ha diners per pagar els deutes que l'Estat té amb Catalunya quan es financen infraestructures "que van d'enlloc a enlloc". Per això, creu que el que cal és que el PP tasti una mica de la seva medicina: "Es va acostant l'hora que si tothom ho fia tot als tribunals i el PP havia fiat la seva política anticatalana, antiestatutària i contra la llengua catalana i la cultura catalana, a recursos al Tribunal Constitucional, potser que un recurs al Tribunal Constitucional els posi a la picota de l'incompliment d'allò que és constitucional perquè figura a l'Estatut i no ha estat esmenat per la sentència del tribunal".

El distanciament de CiU i el PP, "difícil" però "inevitable"

El portaveu del grup parlamentari socialista ha advertit que "CiU està molt vinculada i blindada amb el PP", fet pel qual al seu partit els "costa de creure" el distanciament. Però de la mateixa manera, Nadal el veu "inevitable". I en posa una causa: "S'ha produït un efecte molt ràpid, sense precedents en la història contemporània, que és que allò que s'havia promès avui s'està incomplint l'endemà mateix. I d'una forma reiterada".

"Un camí de trobada"

Finalment, pel que fa al pacte fiscal i a la possibilitat que el PSC se sumi a l'acord majoritari que busca el govern d'Artur Mas, Nadal ha admès la possibilitat que "hi hagi un camí de trobada", camí que portaria a la proposta de finançament per a Catalunya que s'explicitava a l'Estatut del 2005.

Però ha advertit que "hi ha d'haver una negociació i un diàleg per tal de llimar les diferències i produir la unitat que Catalunya necessita per defensar un pacte fiscal unitari contra les agressions que sistemàticament la hisenda espanyola practica sobre Catalunya".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut